Krisepsykolog giver gode råd: Sådan taler du med dit barn om corona

Langt de fleste nyheder handler lige nu om COVID-19, og hvordan samfundet påvirkes af det. Alt det hører børn også - derfor er det vigtigt at snakke med dem, mener akut- og krisepsykolog.

Alene i dag har der været tre vigtige pressemøder, der alle handler om corona-virussen og dens indtog i Danmark. Og det kan være en stor mundfuld at tage det hele ind. Derfor har vi sendt vores reporter ud i naturen, for at snakke med akut- og krisepsykolog Jørn-Ole Lajer, der blandt andet forklarer, hvordan man som forælder skal håndtere corona-krisen. 

- Sådan noget her giver vores frygtcenter et puf, og det er rigtig vigtigt, at vi ikke ser fjernsyn hele tiden. Vi skal have de opdateringer, der skal være. Men lav også noget andet hverdagsagtigt. Det er en udfordring, for vi bliver pumpet med dramatiske udsendelser med skrigende læger – så det er en udfordring for forældre og andre voksne, siger han. 

 
 

Hvad sker der med os, når vi som i onsdags farer ud for at købe toiletpapir, da statsministeren "lukkede" landet ned? 

- Når man er ude for noget, der er farligt, går et frygtcenter i gang som laver fokus omkring, hvor faren er. Man kan mærke det i kroppen, og man bliver nervøs. Det er en naturlig reaktion, men i den her situation duer det ikke, for vi kan ikke gøre noget ved det. Og så bliver det ved med at køre rundt i hovedet på os, og det får os til at gå mere i panik, forklarer han. 

Derfor har han nogle gode råd. 

- Fokuser på noget andet; gå en tur i naturen. Vi skal beskæftige os med noget, som vi er vant til, som vi interesserer os for. For det (frygten for corona, red.) kan godt glide ned i det her frygtcenter, hvor det handler om liv og død, og det er der vi begynder at hamstre.

Tal med dit barn om coronavirus

Børn har mange spørgsmål om ny coronavirus, men hvordan tager man snakken med dem om det?

 

De fire råd er: 

  1. Lyt til barnets bekymring
  2. Tal med barnet om fakta
  3. Tal med barnet om nyheder
  4. Spørg om barnet fik svar


Se videoer fra sundhedsstyrelsen HER

Hvordan skal man tale med sine børn om det? 

- Det, der er rigtig vigtigt, er at de voksne får styr på sig selv først. Og så er det rigtig vigtigt, at man taler med børnene om det; at man signalerer, at man gerne vil tale om det, og vil svare på deres spørgsmål. At de får facts at vide – eksempelvis fra DR Ultra. Det er vigtigt, at tage børnenes angst alvorligt, at spørge ind til det. Nogle børn går lidt med det selv, og prøver at klare det selv, der er det rigtig vigtigt at spørge ind og tåle at stå med det, siger han og uddyber: 

- Der kører rigtig meget på tv i baggrunden i øjeblikket. Børn registrerer alt. Hvis man som voksen taler med en anden voksen i telefonen og er lidt oppe at køre, så hører børnene det. Og det kan give rigtig mange børnm angstsymptomer, og det kan man reducere, ved at mindske skærmtiden og tale med dem.

Kan vi efterhånden vænne os til alt det corona-snak? 

- Ja det tror jeg da, at vi kan. Det er ikke så farlig en sygdom. Man kan godt vænne sig til det hen ad vejen, siger han men tilføjer så: 

- Der kan så komme nye ting. For lidt siden lukkede vi jo grænserne til Danmark. Der kom så et ekstra puf til centret, der går i frygt.


Seneste nyt

fra Nordjylland