Trods hjælpepakke på 40 millarder: Tandlæger mister 80 procent af omsætningen og frygter lukninger
Foto: Mette Nielsen / TV2 Nord
Tandlægestolene står tomme og branchen er i knæ efter coronalukninger. Hos Harald Tandlægerne i Støvring har man fra den ene dag til den anden mistet 80 procent af omsætningen.
Det bliver svært at undgå lukninger af nordjyske tandlægeklinikker. Det forudser lokalformand, som havde håbet på mere hjælp fra regeringen.
Tirsdag aften gik Mette Frederiksen på TV og bekendtgjorde, at en lang række danske virksomheder som frisører, massører, tatovører og tandlæger skulle lukke med øjeblikkelig varsel.
Derfor har klinikassistenterne hos Harald Tandlægerne i Støvring siden morgenstunden på skift ringet til patienter med tider i de kommende tre måneder med nedslående besked om, at klinikken i perioden kun må behandle de allermest kritiske patienter.
- Det er lidt kaotisk. Jeg har aldrig oplevet noget lignende, fortæller klinikassistent Lone Sadolin i en kort pause mellem opkaldene.
På få timer har klinikken lukket ned for 80 procent af sine behandlinger - og dermed også ned for 80 procent af omsætningen.
- Der er krise, og vi har været nødt til at lave damage control i forhold til vores medarbejdere for at finde ud af - hvad gør vi lige, siger klinikejer og tandlæge Martin Bagger opgivende.
Wammen: - Vi gør, hvad end der skal til
Lukningerne får katastrofale følger for en lang række erhverv, som derfor så frem til dagens pressemøde, hvor finansminister Nicolai Wammen og erhvervsminister Simon Kollerup ved middagstid præsenterede forslag til en hjælpepakke til en værdi af 40 milliarder kroner.
- Regeringen er stålsat på at holde hånden under dansk økonomi, holde hånden under danske virksomheder og holde hånden under danske lønmodtagere. Vi vil gøre, hvad end der skal til, sagde finansministeren på pressemødet, som blev fulgt på tæt hold hos Harald Tandlægerne i Støvring.
Regeringens forslag og krav
- Punkt 1: Ordningen betyder, at de små selvstændige, der oplevere mere end 30 procent nedgang i omsætningen som konsekvens af coronavirus, kan blive kompenseret.
- Punkt 2: Kompensationen fra staten er 75 procent af omsætningstabet, dog maksimalt 23.000 kroner pr. måned. Den kan udgøre op til 34.500 kroner pr. måned, hvis den selvstændige har en medarbejdende ægtefælle.
- Punkt 3: Den selvstændige eller erhvervsdrivende kan højst få kompensation i tre måneder fra 9. marts og frem til 9. juni. Det er et krav, at virksomheden ikke har mere end 10 ansatte.
Efter ministrene er tonet væk på skærmen, er det en nedslået klinikejer, der ser en dyster fremtid i øjnene.
- Hjælpeinitiativerne er velkomne, men det er nok desværre ikke tilstrækkeligt til at holde mange klinikker åbne i de kommende måneder, vurderer Martin Bagger, der også er nordjysk lokalformand i Tandlægeforeningen.
Regeringen vil kompensere de selvstændige med op til 23.000 kroner om måneden for løbende udgifter til eksempelvis husleje, hvis de står til at miste 30 procent af indtægterne.
- Nogle vil nok vælge at lukke klinikken helt
I hans egen klinik har man sendt nogle ansatte hjem, tandlægerne arbejder på skift, og eftersyn er udskudt til efter 1. juli.
Klinikken kommer til at gøre brug af den nye lønpakke, der giver virksomhederne kompensation for op mod 70 procent af lønudgifterne til medarbejderne - dog maks op til 23.000 kroner for funktioner og op til 26.000 kroner for timelønnede, og mulighed for at få refunderet en del af de løbende udgifter til eksempelvis husleje, hvis regeringens forslag bliver vedtaget i Folketinget.
Men han frygter, at mange klinikejere med tandlæger med høj månedsløn ikke er at finde i Tandlægeforeningens medlemskartotek fremover.
- Mange især ældre klinikejere vil nok overveje, om de i denne svære situation skal enten sælge klinikken - måske endda give den væk, eller om de kæmper videre, selvom det kommer til at koste af deres opsparing, siger Martin Bagger.
Det kan ifølge lokalformanden komme til at betyde, at nogle nordjyske byer fremover vil komme til at stå uden en tandlæge.
Lokalformand: - Tandlægerne skal nok ned i løn
Derfor skal man i Tandlægeforeningen nu til at forhandle om, hvordan man i størst muligt omfang kan redde så mange arbejdspladser som muligt.
Et af midlerne kan være, at tandlæger, som ellers er vant til en løn i den højeste ende af skalaen, går ned i løn for at redde deres arbejdsplads.
- Det er vigtigt, at man prøver at have en kollegial forståelse både fra ejere og ansatte i forhold til, hvordan man redder virksomhederne så uskadte gennem denne krise som muligt, siger Martin Bagger.
Ude i receptionen har klinikassistenterne fortsat travlt ved telefonerne. Det er tusindvis af aftaler, der skal udskydes - alligevel er humøret ikke ned i kulkælderen, selvom nogle ansatte allerede er sendt hjem.
- Jeg synes, det er mærkeligt, at nogle skal hjem, og andre skal være her. Men vi kommer igennem det. og det gør vi med et smil, griner Lone Sadolin, mens telefonen kimer igen.