LIGE NU:

Turistdirektør: - Det er noget af en mavepumper

Det giver anledning til alvorlig bekymring, at Norge nu fraråder rejser til Danmark, siger turistchef.

Direktør i Turisthus Nord, René Zeeberg, fik sig noget af en mavepumper, da han for kort tid siden hørte, at Norge nu fraråder rejser til Danmark, og at rejsende fra Danmark skal 10 dage i karantæne ved hjemkomst til Norge.

- Nordmændene er vigtige for Nordjylland, og det er en alvorlig økonomisk mavepumper til regionen, hvis de ikke komme på ferie i Nordjylland, siger han. 

- Alene i Frederikshavn Kommune er 3.950 personer direkte beskæftiget i turistbranchen, så det kan sprede kedelige ringe i vandet, hvis de norske turister udebliver. Det kommer til at påvirke hele værdikæden i alle dele af samfundet. 

På den korte bane er turistchefen optimistisk, men han er bekymret på den lange bane. 
På den korte bane er turistchefen optimistisk, men han er bekymret på den lange bane. 
Foto: Henning Bagger (Ritzau Scanpix)

På den korte bane ser det ifølge René Zeeberg fornuftigt ud med turister i den kommende efterårsferie. 

Danske og tyske turister har i den grad valgt Nordjylland til, og der er for eksempel kun få feriehuse tilbage at leje på markedet. 

- Uoverskueligt

Til gengæld er det nu endnu sværere for René Zeeberg at spå om, hvad beslutningen fra det norske udenrigsministerium kommer til at betyde for nordjysk turismeøkonomi på den lange bane. 

- Jeg kan umiddelbart ikke overskue, hvad det er for et scenario, vi står overfor på den lange bane. Det er hård kost at læse, at rederierne, som er navlestrengen for vores norske turister, varsler fyringer. Uden dem bliver det svært.

Udlejningen af feriehuse går godt i Nordjylland - men hvis de norske turister bliver væk i længere tid, er de økonomiske konsekvenser uoverskuelige, mener Ren´w Zeeberg. 
Udlejningen af feriehuse går godt i Nordjylland - men hvis de norske turister bliver væk i længere tid, er de økonomiske konsekvenser uoverskuelige, mener Ren´w Zeeberg. 
Foto: TV2 Nord

Norske turister bruger i gennemsnit bruger dobbelt så mange penge pr. dag som danskere og tyskere, så selvom mange danskere og tyskere har valgt at rejse nordpå i efterårsferien, kan det altså for alvor mærkes, når antallet af turister i regionen ser ud til at blive det samme som forrige år. 

Han glæder sig dog over, at man i Toppen af Danmark kun har 6 ud af 330 feriehuse tilbage i efterårsferien. Der kommer altså turister til Nordjylland, men...

- Lige nu ser vi ikke en masse lyspunkter i horisonten, før vi har en vaccine. Så jeg er i den grad bekymret på den lange bane, siger René Zeeberg.