LIGE NU:

Vaccine på vej: Praktiserende læger står klar til de første stik

Region Nordjylland og de praktiserende læger melder nu ud, at de står klar til den første fase af vaccinationsindsatsen.

Så snart vaccinen mod covid-19 er godkendt og ankommer til Danmark, står de praktiserende læger klar til at vaccinere landets plejehjemsbeboere. 

Det oplyser Praktiserende Lægers Organisation (PLO) i en pressemeddelelse.

Og sådan lyder den nordjyske melding også fra Annemette Alstrup, der er praktiserende læge i Støvring og formand for PLO-Nordjylland.

quote Når vi får besked om, at nu er det nu, så sætter vi alt til side og vaccinerer de patienter, vi har fået tildelt.

Annemette Alstrup, formand, PLO-Nordjylland

- Når vi får besked om, at nu er det nu, så sætter vi alt til side og vaccinerer de patienter, vi har fået tildelt, siger formanden og fortsætter:

- Vi er vant til at vaccinere, så vi ser det som en naturlig ting, selvom det selvfølgelig er under specielle omstændigheder. Vi er vant til at omstille os, og vi har gjort det en del gange under pandemien. Så når vi ved, at det vil gøre gavn, så gør vi gerne det her og bidrager, siger Annemette Alstrup, formand for PLO-Nordjylland.

VÆRD AT VIDE OM VACCINEINDSATSEN

En helt klar køreplan

Det er PLO, der i samarbejde med Danske Regioner, KL og regeringen har aftalt, at det er de praktiserende læger, der skal løse opgaven med at vaccinere plejehjemsbeboere som en del af den første fase i vaccinationsstrategien.

Formanden for PLO-Nordjylland, Annemette Alstrup, fortæller, at de arbejder på højtryk for at planlægge køreplanen for vaccinationerne.

quote - Vi er i fuld gang. Vi forventer, at når vaccinen kommer, så er der en helt klar køreplan for, hvordan vaccinerne skal rulles ud.

Annemette Alstrup, formand, PLO-Nordjylland

- Vi er i fuld gang. Vi forventer, at når vaccinen kommer, så er der en helt klar køreplan for, hvordan vaccinerne skal rulles ud, siger hun.

Da plejehjemsbeboerne er i risikogruppen, vil de praktiserende læger tage ud på selve plejehjemmene for at give vaccinen.

Vaccine-taskforce nedsat

Region Nordjylland har nedsat en vaccine-taskforce, hvor de nordjyske kommuner og PLO-Nordjylland også sidder med. Det oplyser regionen i en pressemeddelelse.

Men selvom alle i samfundet kan blive smittet med covid-19, så kan sygdommen være særlig alvorlig for nogle grupper.

Derfor er det de mest sårbare - som eksempelvis borgere og personale på plejehjem og hospitaler - der er de første grupper, der vil blive tilbudt en vaccine, skriver regionen i pressemeddelelsen.

- Vi ved, at disse borgere er særligt udsatte, og vi har brug for det personale, der arbejder med disse borgere – derfor er det vigtigt at vaccinere dem først. Dermed bliver det muligt at beskytte de grupper, der bliver mest syge af covid-19, siger Ulla Astman (S), der er regionsrådsformand.

Klar med kort varsel - også på helligdage

Jørgen Skadborg, der er formand for PLO, siger i en pressemeddelelse, at han regner med, at de praktiserende læger vil stå klar til at vaccinere med meget kort varsel.

quote Hvis vaccinerne er distribueret og klar til at blive taget i brug på en søndag eller en af helligdagene omkring juleaften, så tager vi også ud en af de dage, hvis det skal være.

Jørgen Skadborg, formand, PLO

- Hvis vaccinerne er distribueret og klar til at blive taget i brug på en søndag eller en af helligdagene omkring juleaften, så tager vi også ud en af de dage, hvis det skal være, siger han.

Formanden for PLO-Nordjylland kan endnu ikke sige, hvad næste skridt bliver for de nordjyske praktiserende læger, når vaccinationsindsatsen mod plejehjemsbeboerne er overstået.

- Men vi er sikre på, at vi også får en rolle fortløbende, siger Annemette Alstrup.

Regioner søger hjælp - på nær Nordjylland

Alle regioner - på nær Region Nordjylland - har derudover aktiveret hjemmesider, hvor folk med en sundhedsfaglig baggrund kan melde sig til at hjælpe med at vaccinere. 

Grunden til, at Region Nordjylland ikke søger assistance, er, at de allerede har etableret et samarbejde med blandt andre medicinstuderende, og derfor mangler de lige nu ikke flere hænder. Regionen vil dog opdatere hjemmesiden, hvis behovet pludselig skulle opstå alligevel.