LIGE NU:

Vaccinen er i brug: Chresten fik som den første i Nordjylland vaccine mod corona

De første vacciner er søndag morgen ankommet til Plejehjemmet Birkebo i Aalborg. Klokken 9 vaccineres første beboer.

Det er en historisk søndag, Danmark er vågnet op til - for nu begynder indsatsen med at vaccinere den danske befolkning.

- Det er en dejlig dag - og en stor dag, siger plejehjemsleder Tina Møller, Birkebo i Aalborg.

TV2 Nord er med på plejehjemmet i Aalborg, der er udpeget til at være det første sted i Nordjylland, hvor vaccinen skal gives.

Her er tilslutningen til at blive vaccineret 100 procent - og den første der skal have vaccinen i Nordjylland er 92-årige Chresten Baisgaard.

– Bare det er noget, der hjælper på os alle sammen, på alle mennesker i hele Danmark, siger Chresten Baisgaard.

Og ifølge TV2 Nord reporter på stedet, så er vaccinen kort efter klokken 8 søndag morgen ankommet til plejehjemmet.

- Jeg er rigtig glad for at skulle have den første vaccinen, jeg ved ikke, hvorfor det lige blev mig – jeg blev lige så overrasket som andre, over jeg skal være den første - og fortalte faktisk først her til morgen de andre, at jeg skulle først til, siger Chresten Baisgaard og tilføjer, at det vigtigste jo er, at alle skal have vaccinationen. 

– Bare det er noget, der hjælper på os alle sammen, på alle mennesker i hele Danmark, siger Chresten Baisgaard.


Klokken var knap 8.30, da vaccinen ankom til plejehjemmet Birkebo i Aalborg. Video: Ivan Johan Hansen

Danmark har i første omgang modtaget 9759 doser af vaccinen fra Pfizer/BioNTech. Og i dag søndag skal de første danskere vaccineres.

I Nordjylland er det plejehjemsbeboere og sundhedspersonale, der står først for. I Region Nordjylland vil der i første omgang blive vaccineret på det kommunale plejehjem Birkebo i Aalborg Kommune. Umiddelbart herefter vil der starte vaccination på Aalborg Universitetshospital og Regionshospital Nordjylland.

- Rækkefølgen for hvilke plejehjem, der får tilbudt vaccinen, prioriteres efter kommunernes smittetryk samt plejehjemmenes størrelse og de enkelte plejehjems parathed, siger Jan Nybo, chef for regionens covid-19 vaccineindsats.

Vaccinationen vil foregå på selve plejehjemmet og bliver givet af en praktiserende læge. Plejehjemsbeboere og personale på vagt, har mulighed for at modtage vaccinen.

Det er frivilligt at blive vaccineret, så hvis ikke der er en pårørende til det, skal der være en værge eller en fremtidsfuldmagt, som den ældre på et tidligere tidspunkt har givet lov til at handle på sine vegne, hvis det blev nødvendigt i fremtiden.

Når de 975 doser, som nu er kommet til Nordjylland, er blevet brugt på hospitalerne og på plejehjem, vil der efterfølgende komme nye doser og nye vaccinationstyper. I takt med, at der tilfalder regionen yderligere doser og nye vaccinetyper, vil vaccinationsindsatsen blive opskaleret til også at omfatte vaccinationscentre (TestCenter Danmark) samt et udkørende team.

De første vacciner i Nordjylland bliver givet klokken 9 - og I kan følge det hele live på TV2 Nord Salto og vores facebookside fra klokken 8.50.