LIGE NU:

Venstre til sundhedsministeren: - Er det virkelig nødvendigt at fastholde Nordjylland i et jerngreb?

Venstre kræver nu, at regeringen hver dag gør, hvad de kan, for at ophæve restriktionerne.

På byggepladsen på Kollegievej i Aalborg er der mere stille end normalt. I den bygning, der senere skal blive en Netto, går tre elektrikere og arbejder. Normalt er de ti.

- Det her gør rigtig ondt, og det er jo svært at lave samme mængde arbejde, når man mangler syv mand, siger Henrik Uggerly, der er direktør i virksomheden Uggerly Installation, som blandt andet står for El- og VVS i bygningen, og fortsætter:

- Og vores VVS-arbejde er sat på pause, for vores VVS-medarbejdere bor ikke i Aalborg Kommune.

På grund af nedlukningen af de syv nordjyske kommuner kan i alt 30 ansatte hos virksomheden Uggerly Installation ikke krydse kommunegrænsen til Aalborg, fordi de har bopæl i en af de berørte kommuner. Og det koster virksomheden dyrt.

- Hvis vi snakker ren lønudgift for 30 medarbejdere på en måned, så snakker vi os mellem 1,5 og 2 millioner, siger direktøren.

Normalt er de ti mand, men på grund af nedlukningen af de syv nordjyske kommuner er de kun tre mand på arbejde.  
Normalt er de ti mand, men på grund af nedlukningen af de syv nordjyske kommuner er de kun tre mand på arbejde.  
Foto: Lars S. Christoffersen

Men selvom det er hårdt for økonomien, vil Henrik Uggerly ikke gå imod regeringens opfordring om at krydse kommunegrænser, selvom det ikke er lov.

- Det er nok sådan, vi er opdraget. Det tror jeg også, at de fleste tænker. Man lytter til regler. Det ligger dybt i os, siger han.  

Venstre kræver handling

Installationsvirksomheden er langt fra den eneste, der er rammes af restriktionerne. Ifølge Business Aalborg er flere end 27.000 pendlere dagligt påvirket af nedlukningen.

Derfor kræver partiet Venstre nu, at regeringen hver dag ser på, om restriktionerne kan ophæves.

quote Er det vitterligt nødvendigt at fastholde Nordjylland i sådan et jerngreb?

- Karsten Lauritzen, folketingsmedlem, Venstre.

- Vi forlanger, at man på dagsbasis holder øje med om betingelserne for en nedlukning fortsat er til stede. Altså det, vi kan konstatere nu, det er, at vi har faldende smitte i Nordjylland. Vi ligger nærmest på det laveste på landsplan, siger Preben Bang Henriksen, som sidder i Folketinget for Venstre, og fortsætter:

- Vi har ikke længere mink, og vi kan ydermere konstatere, at antallet af cluster-5-tilfælde, har der ikke været nye af. Så på det grundlag, må jeg bare sige, at så skal vi altså ikke have Nordjylland lukket bare fem minutter mere. 

 
 
Foto: Lars S. Christoffersen

I dag stillede Preben Bang Henriksen (V) sammen med fem andre Venstre-politikere spørgsmål til sundhedsministeren om den delvise nedlukning af Nordjylland.

- Er det vitterligt nødvendigt at fastholde Nordjylland i sådan et jerngreb?, lød det blandt andet fra Karsten Lauritzen, der også er folketingsmedlem for Venstre.

Venter på svar fra eksperter

Ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke (S) holdes der fast i nedlukningen af Nordjylland, indtil der er kommet svar på, om den minkmuterede coronavirus stadig udgør en risiko.

- I det øjeblik, at de når ned i laboratorierne og får et svar på de prøver, som er blevet taget i Nordjylland, og de svar gør dem mere trygge, så vil vi være klar til at åbne op igen, siger sundhedsministeren.

Foto: Lars S. Christoffersen