Nordjylland bør få flere statslige støttekroner til kulturen. Det mener direktør for Turishus Nord, René Zeeberg. Foto: Mick Anderson

BLOG: Nordjylland må kigge lidt for langt efter statens kulturmillioner

Kun tre procent af statens kulturmidler går til Nordjylland. Vi bør få langt mere, men i første omgang skal vi sikre os et tættere samarbejde mellem erhvervs- og kulturlivet, mener dagens blogger.

Vi har grund til at være særdeles stolte af vores kulturliv her i Nordjylland.

Og i turisterhvervet er vi meget bevidste om, at vi har brug for et stærkt og varieret udbud af kulturoplevelser.

Kulturen i tal

Kulturministeriets udbetalinger inden for alle kulturområder var i 2008 8.376 millioner kroner.

Heraf gik 260 millioner kroner til Region Nordjylland.

Kilde: Danmarks Statistikbank

 

Der er nemlig slet ingen tvivl om, at mange af vores gæster udefra kommer netop på grund af det stærke kulturliv. Og omvendt har vi også et stærkt kulturliv, fordi mange turister vælger at holde ferie hos os.

Så hvordan kan vi styrke den synergi?

Turismen i den destination, som jeg repræsenterer i Frederikshavn Kommune, skaber 1,5 millioner overnatninger om året, en omsætning på tre milliarder kroner og bidrager til beskæftigelsen med cirka 3.900 årsværk i kommunen.

Ser vi mod vores kolleger i eksempelvis Ringkøbing-Skjern Kommune, så har de cirka tre gange så mange overnatninger som vi i Frederikshavn Kommune, men til gengæld har vores to kommuner næsten identisk omsætning fra turismen.

Med andre ord: Turisterhvervet i Frederikshavn Kommune har en evne til at tiltrække gæster, som kommer med et forbrug, der er tre gange så højt.

En af hovedårsagerne til dette er vores stærke kulturliv og kulturturismen, med alt lige fra helårsåbne kunstmuseer, koncerter og shows, sportsbegivenheder og historiske museer.

Kan det virkelig være rigtigt, at et af Danmarks mest ikoniske museer kun får så minimalt et beløb? Vel at mærke også et museum, som er helt centralt for turismeudviklingen og en hjørnesten i dansk kulturarv.

René Zeeberg, direktør, Turishus Nord

Men selvom vi har utroligt mange dygtige kulturaktører i området, så kæmper de en næsten umulig kamp. En uforholdsmæssig meget lav andel af statens kulturmidler finder nemlig vej til Nordjylland.

Nordjylland bør få flere penge

Forleden hørte jeg et interessant oplæg fra Lisette Vind Ebbesen, direktør ved Skagens Kunstmuseer, ved et fælles møde i Dansk Erhvervs Udvalg for Turisme og Oplevelser – et netværk, som vi begge sidder repræsenteret i.

Lisette fortalte, at staten årligt blot bidrager med 1,7 millioner kroner til driften af Skagens Kunstmuseer.

Kan det virkelig være rigtigt, at et af Danmarks mest ikoniske museer kun får så minimalt et beløb? Vel at mærke også et museum, som er helt centralt for turismeudviklingen og en hjørnesten i dansk kulturarv.

Jeg satte mig for at undersøge sagen om kulturmidlerne nærmere. Og det viser sig, at det kun er tre procent af statens kulturmidler, som går til Nordjylland!

Sidste år udbetalte Kulturministeriet i alt 8.376 millioner kroner til kulturlivet – og blot 260 millioner gik til Region Nordjylland.

Læs også Teater Nordkrafts chef siger op efter 10 år: - Jeg vil sikkert blive husket som teaterchefen, der var nøgen på scenen

Selvfølgelig er der nogle vigtige nationale kulturinstitutioner af fælles interesse, som vi i Nordjylland naturligvis også skal bidrage til.

Men vi nordjyder udgør faktisk 10 procent af befolkningen, så kunne det ikke være mere rimeligt, at det for eksempel bare hed 6-8 procent af statens kunstmidler til Nordjylland?

Statens fordeling af kulturmidlerne betyder, at vores lokale kulturerhverv altid skal starte fra bunden med at søge midler og finde sponsorer, og så er det måske lidt svært at komme foran.

Men vi skal selvfølgelig ikke bare sidde og surmule, mens vi venter på, at statens kunstmidler bliver fordelt lidt mere retfærdigt set fra et nordjysk perspektiv.

Vi kan begynde med os selv og det første skridt kunne være, at vi i erhvervslivet samarbejder endnu tættere med vores kulturliv.

OM BLOGGEREN

René Zeeberg er direktør i Turisthus Nord og har ansvaret for turismen på Toppen af Danmark. Her sidder han bl.a. i bestyrelsen for Arena Nord, Cruise Skagen og Nordjyllands Kystmuseum. Udover et år ved UNESCO i Bangkok er René Zeeberg et rendyrket barn af Nordjylland med rødder i Aalborg, Hjørring og sit professionelle virke i Frederikshavn, Sæby og Skagen. René blev i 2014 kåret som Årets Unge Erhvervsleder i Danmark for sit virke som Erhvervs- og Turistchef i Jammerbugt Kommune.
Han blogger om rejser, kommunikation og om nordjydernes finurlige adfærd. René er gift med Nina, der arbejder som selvstændig børnepsykolog, og sammen har de to børn.