Foto: Mick Anderson. Foto: Mick Anderson

Blog: Stop med at dele jeres fartbøder på nettet

Hvorfor er vi stolte over at køre for stærkt, spørger sognepræst Christian Roar Pedersen i et debatindlæg.

Gennem nogle år har jeg observeret, at mange deler deres fartbøder på sociale medier. Et foto fra fartfælden med folk selv i bilen er ofte ledsaget af en dumsmart bemærkning som “Det var lidt dyrt hos fotografen i dag.” Der kommer også kommentarer som “De fotovogne er de rene pengemaskiner for staten.”

Hvad er der galt med os? Hvorfor er vi nærmest stolte over at køre for stærkt? Al forskning viser, at fart dræber. Hvor sjovt er det egentligt, at vi tager loven i egen hånd og mener, at vi er berettiget til at køre stærkere, end vi må? Er det også ok at køre for stærkt foran en skole?

Jeg har endnu ikke set nogen dele billeder af deres dom for spritkørsel. Fart ser vi åbenbart anderledes på. Måske fordi vi ofte kører for stærkt, og der jo ikke sker noget.

Det er og bliver et skråplan, vi er inde på. For det første kan vi ikke bedømme, om det er forsvarligt at køre så stærkt, som vi gør. For det andet dur det ikke, hvis vi tager loven i egen hånd. Med lov skal land bygges. Der er nogle fælles regler, der definerer, hvordan vi omgås hinanden i samfundet. Hvis alle opfandt deres egne regler, ville alt være kaos.

Hvis man mener, at vi skal kunne køre hurtigere på vejene, har vi et system for det. Det hedder repræsentativt demokrati. Vi vælger de politikere, der laver lovene i dette land. En ændring af reglerne på vejene må gå igennem det politiske system. Løsningen er ikke, at vi er ligeglade med loven. Ja, at vi oven i købet er stolte af at bryde den.

Vores samfund bryder sammen, hvis alle er ligeglade med de fælles regler. Jeg siger ikke at nordjyderne er værre eller bedre end andre. Jeg siger ikke, at jeg aldrig selv har kørt for stærkt. Det kan godt være, at vi ind imellem tager os nogle friheder bag rattet, men det er ikke i orden. Og det ved vi godt, hvis vi tænker os om.

Så stop nu med at dele jeres fartbøder på nettet! Se hellere at få betalt, duk hovedet, skam jer og kør lidt langsommere næste gang.

OM BLOGGEREN

Christian Roar Pedersen er sognepræst, debattør og foredragsholder. Han er en mand, der kan lide at gå i kjole og tænke over livet. Mødet med andre mennesker over en kop kaffe til en fortrolig samtale er afgørende for ham. Christian er migrant fra Fyn, men er efter 11 år blevet delvist accepteret i Nordjylland. Han blogger om livet, kærligheden og meningen med det hele.