Seneste nyt:

Naboer til ny motorvej: - Vi aner ikke, hvad der kommer til at ske

Usikkerheden blandt naboerne til den kommende 3. Limfjordsforbindelse er stor både nord og syd for fjorden. Omkring 160 lodsejere vil blive påvirket af den nye motorvej. Langt fra alle er endnu kontaktet af Vejdirektoratet.

- Vi ved ikke helt, hvad der kommer til at ske. Jeg har set mange billeder af linjeføringen, men den rykker sig jo hele tiden, fordi der kommer nye tegninger. Først 200 meter til den ene side, så 200 meter til den anden.

Sådan lyder det fra Trine Weidich fra Gammel Hasseris, der bliver en af de nærmeste naboer til den 3. Limfjordsforbindelse.

Hun bor på Nørholmsvej og kommer dermed til at få motorvejen i ’baghaven’ – formentlig ganske få meter væk. Hun har endnu ikke hørt, om hendes hus er udvalgt til at blive eksproprieret – altså tvangssolgt til staten – fordi man vil bruge grunden til motorvejen.

- Jeg ved ikke noget konkret, udover at vi ligger inde i den del, der er helt mørkerød i forhold til støj, fordi vejen ligger klods op af os. Men jeg hører vel noget på et tidspunkt. Men nu skal jeg først lige have bearbejdet, at motorvejen rent faktisk kommer, siger Trine Weidich.

TEGNING: Her skal den 3. Limfjordsforbindelse bygges:

Limfjordsforbindelse

160 lodsejere vil blive berørt

Den kommende 3. Limfjordsforbindelse blev vedtaget som en del af den nye trafikaftale søndag aften og præsenteret for offentligheden mandag.

Den 20 kilometer lange nye motorvej skal gå fra Dall vest om Aalborg, krydse Limfjorden og Egholm og forbindes med den nuværende motorvej ved Vestbjerg.

Vejanlægget vil berøre mange lodsejere på strækningen. Samlet set vil 160 lodsejere blive berørt af ekspropriationer, hvis politikerne sætter gang i projektet. 

I alt skal 280 hektar inddrages, mens andre 85 hektar midlertidigt vil skulle bruges, mens anlægsarbejdet står på.

VIDEO: Bliv klogere på vedtagelsen af den 3. Limfjordsforbindelse:

Det er et bredt politisk flertal, der står bag infrastrukturaftalen – dog står Enhedslisten, Alternativet og Socialistisk Folkeparti udenfor delen med blandt andet etableringen af en 3. Limfjordsforbindelse, mens regeringens sidste støtteparti, Radikale Venstre, sammen med oppositionen går ind for motorvejen via Egholm.

30 ejendomme skal total-eksproprieres. I forvejen er andre 10 ejendomme eksproprieret i forbindelse med valget af linjeføringen i 2014.

I den forbindelse lød det sådan her fra transportministeren:

- Jeg forstår udmærket godt, at man kan være meget frustreret og ønsker det hen, hvor peberet gror, men man må også sige, at det, der er vigtigt at huske, er, at folk vil få en rimelig og fair erstatning. Det er klart, at man kan ikke bygge en ny vej, uden at der er mennesker, som det vil gå ud over, sagde Benny Engelbrecht.

10 facts om den 3. Limfjordsforbindelse

Frygter flere vil blive ramt

Selv om de 160 berørte lodsejere i februar skulle have fået besked fra Vejdirektoratet om, at deres ejendomme eller jordområder er en del af planerne, så er usikkerheden stadig stor blandt de borgere, der bor tæt på vejen.

Flere af dem frygter, de stadig kan blive inddraget i planerne, selv om de intet har hørt endnu.

Zoneterapeut Mariann Vika Simonsen driver til daglig Voerbjerg Helsehus på Voerbjergvej i Nørresundby, og hun bor også selv på adressen.

Hun frygter ikke at miste kunder på grund af den nye motorvej, der vil blive lagt få hundrede meter fra hendes hus, men usikkerheden omkring en række andre ting er alligevel stor.

- Selvfølgelig tænker jeg over hvor tæt på os, den kommer til at gå. Jeg er et sted i livet, hvor jeg nok skal klare mig, hvis jeg skulle gå ned i indtægt, men jeg er mere bange for støjen og for, at man ødelægger dyrelivet her. Og så vil jeg da også være træt af, hvis vores hus mister værdi. Måske skal vores piger overtage ejendommen, så det vil selvfølgelig være træls, hvis den bliver mindre værd, siger zoneterapeuten.

Mariann Vika Simonsen har allerede set, hvordan et nabohus på Søndergårdsvej få hundrede meter væk allerede er blevet opkøbt af staten, fordi motorvejen skal gå netop dér. 

Det ældre ægtepar flyttede i stedet i lejlighed i Nørresundby – og huset er nu jævnet med jorden.

- Et andet nabopar havde deres hus til salg i to-tre år, men det har været umuligt at sælge, fordi køberne vidste, at der snart ville komme en motorvej. Så vi har helt sikkert mærket til det herude, fortæller Mariann Vika Simonsen.

Hvad er ekspropriation?

Seks meter høj støjmur

Kaj Nielsen er også en af de naboer, der frygter for at få en motorvej i baghaven, når de mere detaljerede tegninger af linjeføringen bliver præsenteret.

- Jeg har ikke set så præcise billeder, men jeg regner med, at den rykker flere hundrede meter væk. Men jeg havde helst været helt fri for den. Der skal åbenbart bygges en seks meter høj støjmur, og den bliver jo ikke køn at kigge på. Så jeg må lade mine høje træer stå, siger Kaj Nielsen, der bor på Æblevangen i Gammel Hasseris.

Som andre af naboerne i Gammel Hasseris frygter Kaj Nielsen dog ikke for de økonomiske konsekvenser af en kommende motorvej.

quote Måske skal vores piger overtage ejendommen, så det vil selvfølgelig være træls, hvis den bliver mindre værd.

Mariann Vika Simonsen, nabo til den kommende 3. Limfjordsforbindelse

- Det kan godt være, huset falder lidt i værdi, men det må jeg tage, som det kommer. Jeg er ikke i økonomiske problemer, for jeg skylder ikke så meget på huset, siger han.

Den offentlige høring af VVM-undersøgelsen for Egholmlinjen blev afsluttet 30. april 2021. Vejdirektoratet modtog 7.800 høringssvar – og det er rekord. 

Den tidligere rekord blev sat i 2011 – også omkring den 3. Limfjordsforbindelse. Dengang blev der indleveret 1.500 høringssvar.

TV2 nord har forsøgt at kontakte Vejdirektoratet for at få detaljerne for, hvilke ejendomme der bliver omfattet af den nye motorvej, men her er man ikke vendt tilbage på vores henvendelse.


230522 Frederikshavn Boligforening

play Presset boligforening får ikke hjælp fra brancheforening

250522 Buster Juubel

play Glæde i Aalborg-lejren efter spændende afslutning: - Det handlede om bare at krige den hjem

Media Drop 250522 1937 ivha

37-årig varetægtsfængslet – kørte med vilje bil med unge af vejen

250522 Casper Steinfath i mål

Nordjyde skriver historie på vandet: - Meget vildere, end jeg havde drømt om

230522 Frederikshavn Boligforening

play Presset boligforening får ikke hjælp fra brancheforening

250522 Buster Juubel

play Glæde i Aalborg-lejren efter spændende afslutning: - Det handlede om bare at krige den hjem

Media Drop 250522 1937 ivha

37-årig varetægtsfængslet – kørte med vilje bil med unge af vejen

Til forsiden

Til forsiden