Seneste nyt:

Socialdemokratiet klar til enegang om Egholm-forbindelse

Der er hårdt brug for en tredje Limfjordsforbindelse over øen Egholm ved Aalborg, og Socialdemokratiet er klar til at finde flertal uden om regeringens støttepartier, hvis de ikke vil lægge stemmer til. Sådan lyder det mandag fra den nordjyske socialdemokrat Orla Hav i en tv-debat på TV2 Nord.

Regeringen præsenterede i sidste uge en stor infrastrukturplan for Danmark, hvor politikerne vil bruge 106 milliarder kroner på nye infrastrukturprojekter frem mod 2035. Herunder en tredje Limfjordsforbindelse vest om Aalborg over øen Egholm til mere end syv milliarder kroner.

- Trængslen i de to tunnelrør øst for Aalborg bliver værre og værre, og det giver lange kødannelser. Kapaciteten er brugt op, og når både uheld og renoveringsarbejder i tunnelen sinker trafikken, så er det klart, at der er behov for aflastning, lyder det fra socialdemokraten Orla Hav, som er medlem af Folketingets transportudvalg.

Limfjordstunnelen blev indviet i 1969, og allerede i 1973 blev det første udvalg nedsat, som skulle se på en tredje forbindelse over eller under fjorden. Trafikken er siden indvielsen steget fra 25.000 køretøjer i døgnet til 87.000.

Hør Fokus som podcast

Lige fra begyndelsen har placeringen af forbindelsen været genstand for hidsig debat. Der er dem, der mener, at et ekstra tunnelrør mod øst er at foretrække, mens andre argumenterer for en vestlig forbindelse over Egholm. I 2014 blev man så enige om den vestlige forbindelse.

- De to bud på løsninger er gennemanalyseret mange gange, og det er Egholm-forbindelsen, som er bedst. Det handler både om undergrundsforhold ved den eksisterende tunnel, men også om infrastruktur frem mod den nye forbindelse, siger Orla Hav (S).

Regeringen klar til flertal uden om støttepartierne

Regeringens tre støttepartier SF, Enhedslisten og Radikale Venstre er alle skeptiske i forhold til den vestlige forbindelse. I SF nægter de at lægge stemmer til en Egholm-forbindelse.

- Vi skal ikke ødelægge Egholms natur med en ny stor motorvej. Til gengæld vil vi gerne være med til at se på et ekstra tunnelrør ved den eksisterende forbindelse, siger erhvervsordfører Theresa Berg Andersen (SF), der sidder i Folketinget, som afløser for Lisbeth Bech-Nielsen, der er gået på barsel.

Hvis partierne i blå blok stadig mener, at den vestlige forbindelse over Egholm er en god idé, så har regeringen flertal i Folketinget, og det er de klar til at benytte sig af.

- Trafikforlig har et selvstændigt mål. De er store og dyre, og kræver så bred tilslutning som muligt. Sådan har det også været andre gange. Så må partierne melde sig i det omfang, de kan se sig selv i det. Det bliver sådan et forløb, vi kommer til at se, siger Orla Hav, som spår, at den tredje Limfjordsforbindelse står klar om 10 år.

Se hele Fokus-debatten her:


Bygning

Nu afleveres 1500 underskrifter mod salg af turistkontor: - Jeg kan næsten ikke finde ord for det

080822 Færgemann vægmaleri

gallery Færgemann-maleri dukkede op under renovering

brian olsen afslag seniorpension

play Brian tog smertestillende medicin for at arbejde: Nu har han for få sygedage til seniorpension

80_percent

play Lange køer ved Aggersundbroen skaber frustration

Bygning

Nu afleveres 1500 underskrifter mod salg af turistkontor: - Jeg kan næsten ikke finde ord for det

080822 Færgemann vægmaleri

gallery Færgemann-maleri dukkede op under renovering

brian olsen afslag seniorpension

play Brian tog smertestillende medicin for at arbejde: Nu har han for få sygedage til seniorpension

Til forsiden

Til forsiden