LIGE NU:

Udsigt til ny Limfjordsforbindelse: Politikere og erhvervslivet jubler

Nordjyske politikere og erhvervslivet er glade for regeringen og Dansk Folkepartis udmelding om etablering af den tredje Limfjordsforbindelse, som de mener, vil få kæmpe betydning for Nordjyland.

Nu er den altså tættere på end nogensinde - den tredje Limfjordsforbindelse.

Regeringen og Dansk Folkeparti præsenterede onsdag en ny infrastrukturaftale, og her afsætter de knap 6,6 milliarder kroner til etablering af endnu en Limfjordsforbindelse. I Nordjylland kan såvel som nordjyske politikere og det nordjyske erhvervsliv næsten ikke få armene ned.

quote Det er en fantastisk dag for det nordjyske erhvervsliv

Peter Rindebæk, direktør, Bladt Industries

Det gælder blandt andet hos Bladt Industries i Aalborg, hvor direktøren ser særdeles positivt på udsigten til en tredje Limfjordsforbindelse.

- Det er en fantastisk dag for det nordjyske erhvervsliv, og med vores briller er det infrastrukturen til og fra virksomheden, der betyder noget, for vi vil komme til at spare noget tid til og fra arbejde, siger Peter Rindebæk, direktør hos Bladt Industries.

Det sker jævnligt at medarbejdere hos Bladt Industries bliver forsinket på vej til og fra arbejde. Derfor har Peter Rindebæk de senere år været varm fortaler for den tredje Limfjordsforbindelse. Bladt Industries er også medlem af Aalborg Alliancen, som har presset på i forhold til at få en tredje Limfjordsforbindelse.

VIDEO: Bladt Industries medarbejdere bruge ofte en time ekstra til og fra arbejde på at holde i kø.

Dansk Byggeri Nordjylland er også én af de virksomheder, der glæder sig over regeringen og Dansk Folkepartis udmelding, men ifølge dem er der alt for langt tid til 2024. Det er efter planen her den første fase af etableringen af den tredje Limfjordsforbindelse sættes i gang.

- Det er en god dag, men inden vi hopper helt op i skyerne af glæde, så skal vi lige huske at læse det med småt. Første fase igangsættes først i 2024, det vil sige om fem år, og så går der yderligere en del år, før byggeriet står færdigt, og vi ikke længere skal holde i kø, siger formand for Dansk Byggeri Nordjylland, Henrik Holm.

Glæde hos nordjyske politikere

I det politiske landskab i Aalborg var glæden i dag også til at få øje på - lederen af Venstre i Aalborg - rådmand Mads Duedahl - er glad for dagens udmelding.

- Vi har kæmpet for det her i nærmest 40 år, og vi ved, at det er et utrolig vigtigt projekt i forhold til udvikling, vækst og jobskabelse i hele Nordjylland, så jeg er meget glad, siger rådmanden.

VIDEO: Mads Duedahl er meget optimistisk i forhold til at en tredje Limfjordsforbindelse bliver til noget.

Limfjordstunnelen var knap bygget færdig, før de første overvejelser om en tredje forbindelse over fjorden så dagens lys midt i 70'erne. Linjeføringer blev undersøgt første gang i 1993. Og de seneste ti år har både politikere og erhvervsliv i landsdelen højlydt argumenteret for den tredje Limfjordsforbindelse via Egholm.

Derfor er borgmester i Aalborg Kommune Thomas Kastrup-Larsen (Socialdemokratiet) også glad for regeringen og Dansk Folkepartis beslutning.

- Jeg synes, det er en fantastisk aftale. Det er en aftale, som kommer til at gøre en kæmpe forskel i forhold til de massive trængselsproblemer, vi oplever i Aalborg Kommune. Vi har kø både morgen, aften og midt på dagen, så jeg synes, det er rigtig flot, at man nu går ind fra regeringens og Dansk Folkepartis side og bevilliger 6,6 milliarder kroner til en ny Limfjordsforbindelse, siger Thomas Kastrup-Larsen (Socialdemokratiet), borgmester i Aalborg Kommune.

Socialdemokratiet: ”Det er en kolossal god plan”

Blandt de nordjyske folketingspolitikere, som samtidig er vant til at køre rundt i det nordjyske, er glæden også stor.

Rasmus Prehn (Socialdemokratiet) slår desuden fast, at projektet også bliver gennemført, hvis de overtager regeringsmagten ved næste valg.

- Det er en kolossal god plan, og det er jo også Socialdemokratiets plan. Vi lancerede vores plan for nogle uger siden, og der havde vi også den tredje Limfjordsforbindelse med, siger den nordjyske folketingspolitiker Rasmus Prehn.

VIDEO: Står det til Rasmus Prehn skal etableringen af Limfjordsforbindelsen sættes i gang tidligere.

Socialedemokratiets formand, Mette Frederiksen, der oprindeligt kommer fra Aalborg, slår ligesom Rasmus Prehn fast, at den tredje Limfordsforbindelse bliver en realitet uanset, hvad der sker efter valget.

VIDEO: Mette Frederiksen (Socialdemokratiet) håber på en bred politisk aftale om den tredje Limfjordsforbindelse og advarer om blokpolitik.

Én anden glad nordjysk folketingspolitiker er Christina Egelund (Liberal Alliance).

- Det kommer til at betyde virkelig meget. Det er en virkelig god plan for Nordjylland. Der er mange gode projekter som bedre adgang til Skagen og Thisted, og forbedringer i Mariager. Og så selvfølgelig den limfjordsforbindelse, som vi har snakket om i mange år, lyder det fra den nordjyske folketingspolitiker.

VIDEO: Christina Egelund forklarer, hvorfor det er så vigtigt, at brugerbetaling ikke bliver en del af den tredje Limfjordsforbindelse.

Udover Limfjordsforbindelsen, er der i aftalen også afsat penge til infrastrukturprojekter ved Skagen, Thisted og Mariager. Læs mere om disse projekter i artiklen herunder.