00:46

Hør Henning Toft Bro beskrive den helt særlige fiskeret, som er en fast juletradition i hans familie.

DigiTALT: Grønlangkål, nej tak! Saltede ål, ja tak!

Det er langtfra alle med bopæl i Nordjylland, der hylder grønlangkål som en hofret på julebordet. I hvert fald ikke hvis man spørger rundt om bordet i denne uges DigiTALT. For Henning Toft Bro er en helt særlig fiskeret i stedet en af de faste juletraditioner.

Hvis der ikke er andet på bordet, spiser han det gerne – om ikke andet, så for at blive mæt. Men ellers er det så som så med Henning Toft Bros begejstring for grønlangkål. For nok er det en ret, som mange nordjyder sværger til ved en julefrokost, men Henning Toft Bro er oprindeligt fra Thyborøn. En detalje, som ikke er uvæsentlig, når det kommer til juletraditioner og -retter. Derfor er det en helt anden slags ret, der for Henning Toft Bro er selvskrevet til jul.

- Hen over sensommeren køber vi en tre-fire kilo ål og putter dem i saltlage. Så ligger de i saltlagen indtil jul, hvor vi tager dem op og udvander dem. Så koger vi dem og spiser dem på franskbrød til morgenmad julemorgen, fortæller Henning Toft Bro om den egnsret fra Thyborøn, der har været fast tradition i hans familie i årevis.

- Og jeg tænker, at blot ved synet af den slags ål, er der nok mange nordjyder, som ville ile over til grønlangkålen, griner han.

Ugens panel i Digitalt

Mette Kirstine Goddiksen

Journalist, Kunsten Museum of Modern Art Aalborg

 

Henning Toft Bro

Biskop, Aalborg Stift

 

Peter Møller Madsen

Festivalleder, Nibe Festival

Selvom Peter Møller Madsen et langt stykke henad vejen sværger til det traditionelle julebord og de retter, som det byder på, ville han også hellere spise ål end grønlangkål. Men uanset hvilke retter man bedst kan lide på julebordet, er det allervigtigste den tradition, som de hver især udgør, mener Peter Møller Madsen.

- Jeg synes, det er hamrende vigtigt at holde fast i traditionerne omkring vores julemad, siger han. Samtidig understreger han dog, at juletraditionerne også skal fastholdes som det, de er – årstidsbestemte traditioner.

- I min familie drikker vi varm juleøl med sukker i til jul. Det smager hammergodt! Men jeg kunne ikke drømme om at drikke det i oktober, siger Peter Møller Madsen.

For Mette Kirstine Goddiksen er hverken kogte ål eller varm juleøl på listen over faste juletraditioner. Det er til gengæld grønlangkålen.

- Men der skal selvfølgelig nogle liter fløde i. Det er godt for knoglerne, griner hun.

Nu er det altså jul igen
Det lader sig ikke skjule: Som den opmærksomme læser måske har opdaget, er denne uges udgave af DigiTALT en julespecial, hvor panelet kommer omkring alt fra julemænds valg af fagforening til julefest for ensomme hjemløse. Det bliver også til en snak om sammenhold i de små byer op mod jul, for det kræver et sammenhold af en særlig støbning at fremstille mere end 28.000 figurer af trylledej. Men det er ikke desto mindre hvad borgere, institutioner og foreninger har gjort i den himmerlandske by Ravnkilde. Få den historie og meget mere i denne uges udgave af DigiTALT.

Juleudgaven af DigiTALT kan ses i aften klokken 19.50 på TV2 Nord Salto eller allerede nu i playeren. Med dette afsnit går DigiTALT samtidig på juleferie, men vi er tilbage i 2020 med flere dugfriske afsnit af programmet. Rigtig glædelig jul og godt nytår – og på gensyn i det nye år!  

28:03

Denne uges DigiTALT er en julespecial om alt fra grønlangkål til trylledejsfigurer.

Luk video