Overvægt til debat: Har fastfood-producenterne et ansvar?
Susanne Sangill mener, at fastfood-producenterne bærer et stort ansvar, når det handler om adgang til usund mad i samfundet.
Spiser vi for at leve? Eller lever vi for at spise? Et stort spørgsmål, som atter er blevet aktuelt efter forskere fra Aalborg Universitetshospital har været med til at påvise, at knap hver tiende dansker er afhængig af usunde madvarer. Det er en af de historier, som denne gang er til debat i DigiTALT.
Nogle gange kan Susanne Sangill ikke lade være med at drømme sig tilbage til dengang, da butikkerne lukkede klokken 17.30, og indkøbsmulighederne om aftenen var stærkt begrænsede. Dengang var det nemlig sværere at få fat i eksempelvis præfabrikeret fastfood, som hun mener, er en af de store syndere, når vi taler om fedme og overvægt blandt danskerne.
- Du kan få mad alle døgnets 24 timer, og du kan få de her præfabrikerede ting. Så jeg tænker også, at der er nogle producenter, som har et kæmpe ansvar, fordi det er så nemt, siger Susanne Sangill.
Et nyt studie, som psykiatrien ved universitetshospitalerne i Aalborg og Aarhus står bag, har påvist, at 9,4 procent af den voksne, danske befolkning har en problematisk afhængighed af usunde madvarer – en afhængighed, som minder om afhængighed af alkohol eller narkotika. Men præcis hvor ansvaret for, at knap hver tiende dansker er afhængig af usund mad, skal placeres, er der ikke akkurat enighed om i denne uges DigiTALT-panel.
Christian Roar Pedersen er stor tilhænger af den personlige frihed, og at man tager ansvar for sit eget liv. Han mener derfor ikke, at det kan være producentens ansvar, om han drikker en halv eller fem liter cola om dagen.
- Jeg kan da godt se, at der er sket en udvikling. Da jeg var barn, var en cola på 0,25 liter, og i dag kan de jo oftest ikke fås mindre end en halv liter. Men vi har selv et ansvar for, hvad vi propper i hovedet, siger han.
Ugens panel i Digitalt
Christian Roar Pedersen
Sognepræst, Hals og Hou Kirker
Susanne Sangill
Teaterleder, Himmerlands Teater
Mikael Justesen
Adm. direktør, TV2 Nord
En holdning, som bakkes op af panelets tredje debattør, Mikael Justesen. Han husker også tydeligt, hvordan sodavand engang var noget, som børn fik i weekenden, hvis de var heldige.
- Børn i dag spørger jo ikke engang, om de må tage en sodavand. Det er jo nærmest bare blevet en del af kosten, konstaterer han. Og når det kommer til spørgsmålet om, hvem der bærer ansvaret for, hvad vi putter i munden – både til og mellem måltiderne – tøver Mikael Justesen ikke med at sætte svaret på spidsen.
- Man er jo ikke holdt op med at producere reb, bare fordi der er nogle, som vælger at hænge sig. Det er ikke rebproducenterne, der har et problem der, siger han.
Skudbørn, isbjørne og coronavirus
Der bliver dog også tid til mere muntre emner i denne uges DigiTALT. Weekendens historie om tvillingerne Augusta og Valdemar, som kom til verden den 29. februar klokken 9.29, har høstet langt over 1000 likes og mere end 100 kommentarer. Vi spørger panelet hvorfor en tvillingefødsel kan mønstre så meget opmærksomhed.
For der er tilsyneladende noget med ”de kære små” – hvad enten det så er menneskebørn eller børn i dyreverdenen. Således fik det endnu en gang brugerne til tasterne i stor stil, da de to isbjørneunger i Aalborg ZOO forleden tumlede legesyge rundt i isbjørnehulen. Mere end 1000 likes og knap 200 kommentarer har den historie fået i skrivende stund.
Knap så muntert blev det dog, da vi omtalte Danmarks første tilfælde af coronavirus og de medarbejdere ved TV 2 i København, som efterfølgende blev sat i hjemmekarantæne. Historien om nyhedsværten Karen-Helene Hjorth, som oprindeligt stammer fra Frederikshavn, gav pludselig travlhed hos TV2 Nords online-redaktion, da kommentarsporet på Facebook begyndte at flyde over med negative ytringer. Vi spørger panelet, om en grov tone – tilsyneladende blottet for empati – er acceptabel på de sociale medier.
Se DigiTALT allerede nu i playeren eller i aften klokken 19.50 på TV2 Nord Salto.