- Selvfølgelig skal man fortælle, at isbjørneungen er blevet spist
Susanne Sangill er slet ikke i tvivl. Man skal fortælle børn om virkeligheden i isbjørnehulen i Aalborg Zoo. En virkelighed, hvor en nyfødt isbjørneunge, som døde kort efter fødslen, nu er blevet spist – af sin mor. De nyfødte isbjørneunger er en af de historier, som panelet kigger nærmere på i denne uges DigiTALT.
Det vakte stor begejstring blandt nordjyderne, da tre nye isbjørneunger kom til verden natten til den 5. december i Aalborg Zoo. I en særligt indrettet fødehule nedkom isbjørnehunnen Malik med de tre unger. En historie, som har kastet over 2600 reaktioner og mere end 550 kommentarer af sig på TV2 Nords facebookside fra nordjyder, som hilser de tre små unger velkommen til verden.
Der gik dog ikke længe efter fødslen, før den ene af de tre unger pludselig lå livløs i hulen. At en enkelt isbjørneunge i et kuld på tre ender med at dø, er ikke usædvanligt. Ligesom det, der efterfølgende skete, heller ikke er usædvanligt, men faktisk meget naturligt: Isbjørnemoren Malik åd sin døde unge.
Netop fordi det er naturligt og med stor sandsynlighed også ville ske, hvis ungen var død ude i den vilde natur, er det heller ikke noget man hverken skal censurere eller undlade at fortælle børn, som måtte være interesseret i isbjørnene i Aalborg ZOO. Sådan lyder det fra Susanne Sangill i denne uges udgave af DigiTALT.
Ugens panel i Digitalt
Christian Roar Pedersen
Sognepræst, Hals og Hou Kirker
Susanne Sangill
Direktør, Himmerlands Teater
Christian Borrisholt Steen
Foredragsholder og debattør
- Jeg synes, det er enormt vigtigt at vi får vist, at det altså er livets gang. Det er sådan det er. Ligesom når der kommer tre løveunger og alle er 'ved at dø af begejstring' - og man så efter tre måneder ender med at skyde dem, fordi man ikke ved, hvad man skal stille op med dem, siger hun.
Med omkring DigiTALT-bordet sidder i denne uge også Christian Borrisholt Steen, hvis søn på fem år er meget glad for at komme i Aalborg ZOO. Trods det kunstige univers, som en ZOO efter hans mening er, ville Christian Borrisholt Steen aldrig tøve med at fortælle sin søn om livet i isbjørnehulen.
- Selvom det er en iscenesat virkelighed, skal vi være så tæt på den naturlige orden som muligt. Så jeg synes ikke, at man skal redigere virkeligheden af den grund, siger han.
Christian Roar Pedersen mener, at vi ofte får et romantisk og lidt for Disney-agtigt forhold til dyr – hvad enten det er isbjørne i ZOO eller vores kæledyr det handler om.
- Og det tror jeg, vi skal tale om. Naturen er et barsk sted, hvor man risikerer at blive spist – og det skal man huske, siger han.
Rotter og rekord i klamydia
I denne uges DigiTALT handler det også om nogle knap så charmerende pelsdyr. Antallet af rotteanmeldelser til de nordjyske kommuner har været støt stigende de seneste år. Panelet diskuterer derfor både mere rottesikker affaldshåndtering og om ansvaret ligger hos os alle eller blot hos kommunen.
Vi runder også en kedelig Danmarksrekord, da Nordjylland sidste år havde det højeste antal tilfælde af klamydia blandt unge, ligesom vi også kommer omkring shoppelysten ved Black Friday og et søskendepar, som turde satse stort og starte deres egen virksomhed.
Se DigiTALT i aften klokken 19.50 på TV2 Nord Salto – eller allerede nu i playeren nedenfor.