26:54

- Vi skal være stolte af skæve bryster eller en lille diller

Der bliver diskuteret kropsidealer i denne uges udgave af DigiTALT og hos Mikkel Egelund er holdningen klar: Drop de urealistiske idealer og omfavn det uperfekte.

Der gik ikke lang tid, før Andrea Mikkelsen fra Vrå havde tusindvis af følgere på Instagram, da hun begyndte at producere og sælge en helt særlig type keramik - nemlig brystkopper. Eller som hun selv kalder dem: Brystbeholdere. Ikke to kopper er ens, men de er alle udsmykket med et sæt bryster. Små, store, skæve, osv. Andrea Mikkelsen producerer kopperne som en kommentar til det, hun mener er urealistiske kropsidealer, som især unge mennesker spejler sig i. Historien har fået en del opmærksomhed online – ikke mindst fra Mikkel Egelund.

- Det er et genialt koncept, som har et dejligt budskab om at vi skal hylde mangfoldighed, siger han i denne uges DigiTALT.

Mikkel Egelund arbejder til dagligt med unge mennesker som pædagog og har flere gange oplevet, hvordan nutidens skønhedsidealer påvirker de unges opfattelse af sig selv og hinanden. Og det er langt fra begrænset til pigerne at være usikker på sin egen krop.

- Det er et kæmpe problem – også for drengene! Jeg googlede for sjov, hvor meget der findes om drenge og usikkerhed – og der er intet, siger Mikkel Egelund.

Derfor håber han, at man i fremtidige diskussioner om kropsidealer også vil huske, at drenge meget nemt kan få forvrængede opfattelser af, hvad der er ”normalt.”

(Artiklen fortsætter under videoen.)

01:00

Det er ikke kun pigerne, som kæmper med urealistiske kropsidealer, mener Mikkel Egelund.

Luk video

Fra fed til slank i Photoshop
Mikkel Egelund bakkes op af både Ditte Maria Kollerup og Christian Roar Pedersen, som også sidder i debatpanelet i denne uges DigiTALT. Sidstnævnte tager hvert år snakken med sine konfirmander om, hvor meget man egentlig kan manipulere et billede af en person i eksempelvis Photoshop.

Ugens panel i DigiTALT

Mikkel Egelund

Programvært og pædagog

 

Ditte Maria Kollerup

Indehaver og direktør,
KFS Boligbyg

 

Christian Roar Pedersen

Sognepræst, Hals og Hou Kirker 

- Jeg viser en video, der hedder ”From fat to slim” (Fra fed til slank, red.) og der kan man i løbet af 30 sekunder se, hvad en rigtig ”photoshopper” kan gøre ved de her billeder. Fordi problemet med den virkelighed vi har, er, at vi spejler os i noget, der ikke er der. Der er ikke nogen, der ser sådan ud. Det er en falsk virkelighed, siger Christian Roar Pedersen.

Lige for tiden kan Andrea Mikkelsen ikke følge med efterspørgslen på brystkopperne, som er meget populære blandt hendes 10.000 følgere på Instagram. Og Ditte Maria Kollerup er vild med konceptet.

- Vi kan jo alle være fælles om ikke at være perfekte. Jeg synes, det er supergodt, at hun har en mission med det hun gør, siger Ditte Maria Kollerup.

I ugens DigiTALT kommer det desuden også til at handle om, hvorvidt man skal give folk en bøde, hvis de udebliver fra en aftale på sygehuset – noget, der ugentligt koster sygehusene tusindvis af kroner. Og kan man i grunden kalde et juletræ af jern, der oven i købet står på hovedet, for et juletræ?

Der bliver vendt lidt af hvert i denne uges DigiTALT, som du kan se i aften klokken 19.50 på TV2 Nord Salto eller allerede nu i playeren over artiklen.