Seneste nyt:

Grønlændere er vilde med danske efterskoler

De danske efterskoler er populære hos de grønlandske børn. Men det er ikke altid let falde til, når man er vant til en helt anden kultur.

De danske efterskoler er populære hos de grønlandske unge. I år er knap 300 taget til Danmark for at gå på efterskole – og det er især idrætsefterskolerne, som trækker. Det fortæller Jonathan Johnsen, der er uddannelsesvejleder ved Det Grønlandske Hus i Aalborg.

I Nordjylland er antallet af grønlandske elever 67 fordelt på 18 efterskoler.

Ifølge Jonathan Johnsen vælger de fleste at tage på efterskole i Danmark, fordi de her har mulighed for at blive bedre til dansk og dygtiggøre sig fagligt, så de kan komme i gymnasiet.  

Men for mange af de grønlandske unge kan det være vanskeligt at falde til i Danmark.

- Det er ofte sproget, som er skyld i, at de unge har svært ved at blive integreret. Det gør det både svært at blive venner med de andre elever, også giver det også ofte problemer rent fagligt, siger Jonathan Johnsen.

Også Anette Ingemansen, der er vicedirektør ved efterskoleforeningen mener, at den sproglige barrier er det største problem for de grønlandske unge.

- De føler sig ganske enkelt ensomme, og det kan være svært for dem at indgå i et fællesskab, siger hun.

Hos efterskoleforeningen kan de danske efterskoler få hjælp til, hvordan man håndterer de grønlandske unge, og derved kan hjælpe dem til et bedre ophold.

- Vi oplever, at der er et større frafald blandt de grønlandske unge end hos de danske. Derfor har vi lavet en guide til efterskolerne, siger Anette Ingemansen og fortsætter:

- Det er ikke det samme at have en grønlandsk elev, som en dansk – og det skal man være opmærksom på som efterskole.  

quote Det er ofte sproget, som er skyld i, at børnene har svært ved at blive integreret. Det gør det både svært at blive venner med de andre elever, også giver det også ofte problemer rent fagligt.

Jonathan Johnsen, uddannelsesvejleder, Det Grønlandske Hus i Aalborg.

Men på trods af, at mange unge kommer til Danmark, er der endnu flere der ikke får drømmen om et efterskoleopholdt i Danmark opfyldt.

 For at komme på efterskole i Danmark, skal man godkendes af de grønlandske myndigheder, og det kan man kun, hvis man opfylder helt bestemte krav.

Blandt andet skal man kunne tale lidt dansk, også skal man have en dansk kontaktfamilie, hvor man kan være i ferier og weekender. Men de krav kan især være svære at opfylde for de børn, som kommer fra de mindre grønlandske byer.

- De fleste grønlandske efterskoleelever kommer fra de store byer. Dem fra de små byer kan ikke rigtig tale dansk, så det er meget svært for dem at blive godkendt, siger Jonathan Johnsen.

På Grønland er der to efterskoler, men de er langt fra så populære, som de danske.

 

150920 Ulla Astman.jpg

Regioner får en milliard ekstra til sundhedsvæsenet

def_thumb,50_percent

play Mandag bliver en blæsende og kold vinterdag

Media Drop 051221 350 emfj

play Jørn og Birgit laver gravhøj i haven og begraver tidskapsler til eftertiden

40_percent

play Nyt anlæg skal producere brændstof ved hjælp af røg fra RenoNord

150920 Ulla Astman.jpg

Regioner får en milliard ekstra til sundhedsvæsenet

def_thumb,50_percent

play Mandag bliver en blæsende og kold vinterdag

Media Drop 051221 350 emfj

play Jørn og Birgit laver gravhøj i haven og begraver tidskapsler til eftertiden

Til forsiden

Til forsiden