Næsten tom for ord - elprisen ser ud til at blive ottedoblet for musikhus

Musikkens Hus er ved at forhandle sig frem til en ny el-aftale, og lige nu er det millioner, der er på spil.

I dele af 2020 og 2021 stod koncerthusene tomme. Her var kulturlivet ligesom andre dele af samfundet hårdt ramt af nedlukninger og af forsamlingsloftet.

Nu er det de galoperende energipriser, som giver panderynker hos folk i branchen. I Musikkens Hus i Aalborg udløber deres el-aftale snart. Derfor er de lige nu i gang med at forhandle en ny aftale på plads for de tre næste år, og det er langt fra nogen optimal timing.

- Vores fastprisaftale udløber til nytår. Det kan ikke passe ringere. Det er lidt et lotteri, og i det lotteri er vi så hamrende uheldige, siger den administrerende dirtektør i Musikkens Hus, Lasse Rich Henningsen.

Priserne har nemlig været på himmelflugt i den seneste tid, og el-prisen bliver derfor fremover en markant anden, end hvad de har været vant til. Som det ser ud nu, bliver prisen per kilo watt-time ottedoblet, og det vil på årlig basis betyde en ekstraudgift i millionklassen for musikhuset.

- Det er voldsomt at se ind i for en virksomhed som os. Det er svært at sætte ord på, men det er rent ud sagt ikke for sjov. Jeg er lidt tom for ord, siger Lasse Rich Henningsen.

Gæsterne må til lommerne

Musikkens Hus har allerede forsøgt at spare, hvor der spares kan. Direktøren fortæller, at de har LED-lys overalt, fjordvandsanlæg til at køle huset frem for store airconditionanlæg, og desuden har det 22.000 kvadratmeter store hus 262 solcellepaneler på taget.

Trods de mange tiltag forsøger virksomheden stadigvæk at blive mere bæredygtig, og målet er fortsat at skære 10 procent af elforbruget.

- Vi tænker i løsninger med alt fra, om vi skal have lyset tændt før koncerten, så folk kan kigge ind i koncertsalen, så vi er helt nede i de små ting for at prøve at gøre noget, siger direktøren.

Ifølge Lasse Rich Henningsen kæmper Musikkens Hus fortsat med at få folk tilbage i koncertstolene. Besøgstallene er stadig ikke på højde med tallene fra før nedlukningerne. Derfor er direktøren ikke meget for at skrue prisen op på koncerterne. Det er ser imidlertid ud til at blive en nødvendighed.

- Vi bliver i sagens natur nødt til at tage mere for vores produkt. Sådan er det overalt lige nu, fordi udgifterne bliver større og større. Vi ønsker dog ikke at sende hele regningen videre til vores gæster, siger Lasse Rich Henningsen.

Kalder på hjælpepakker og støtte

Direktøren havde onsdag besøg af kultur- og kirkeminister, Ane Halsboe-Jørgensen, og her gjorde han ministeren opmærksom på, at kulturlivet for alvor er presset. 

- Danmark er et dejligt land at bo i. Vi blev holdt i live under corona. Det er dog ikke det samme som at leve, siger Lasse Rich Henningsen og fortsætter:

- På den korte bane kan det blive nødvendigt med hjælpepakker, og på længere sigt skal vores støtte opjusteres, hvis det fortsætter sådan her. Hvis det ikke sker, kan vi i hvert fald slet ikke lave det samme, som vi hidtil har kunnet. 

En sænkelse af elafgiften batter ikke nok for kulturstedet, og inflationen udhuler støtten, lyder det fra direktøren, inden han understreger, at han er taknemmelig for den støtte, som huset allerede får og har modtaget siden åbningen i 2014.

Musikkens Hus får årligt 9,7 millioner kroner af kommunen og 4,5 millioner af staten.


Seneste nyt

fra Nordjylland