Ottedobling af elregning og forbigået i 'vinterhjælpen': - Det føles som en lussing

Efter flere samtaler med kulturministeren om sagens alvorlighed er administrerende direktør i Musikkens Hus mildest talt skuffet over den nye inflationsaftale, som et bredt flertal i Folketinget kunne præsentere tidligere fredag.

Med udsigten til en ottedobling af elregningen gør administrerende direktør i Musikkens Hus, Lasse Rich Henningsen, alt, hvad han kan for at spare. 

Tidligere på ugen kom han da også med en bemærkning til kulturministeren om sagens alvorlighed, da hun besøgte det aalborgensiske musikhus.

Det har imidlertid ikke ændret den dystre fremtid for Musikkens Hus, og derfor var direktøren lamslået efter dagens pressemøde om den nye inflationsaftale.

- Den hjælper os ikke, fordi vi næsten er 100 procent fritaget for afgifter, siger Lasse Rich Henningsen, der desuden er bestyrelsesleder for brancheforeningen Danske Koncert- og Kulturhuse. Han har derfor et indgående indblik i branchens enorme udfordringer.

Det indebærer inflationsaftalen

  • Børnefamilier modtager et tilskud på 660 kroner per barn. Et beløb som udbetales i januar 2023.


  • Elafgiften sænkes til EU's minimumssats på 0,8 øre per kilowatt-time i de første seks måneder af 2023. 

- Vi er skuffede over ikke at blive hjulpet, siger Lasse Henningsen, der dog sagtens kan unde børnefamilier den ekstra hjælp, de snart vil modtage.

- Befolkningen har det forfærdeligt. Jeg er glad for, at man har hjulpet nogle. Men små og mellemstore virksomheder med et stort elforbrug får ingen hjælp ved det her. Det er jeg ked af, fortsætter han.

Gentagende bemærkninger til kulturministeren

På trods af de dystre udsigter, er direktøren fuld af forhåbninger og gåpåmod. Han giver ikke op uden kamp, hvorfor han heller ikke er bleg for at gøre opmærksom på det voksende problem overfor kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen.

- Jeg giver hende altid en bemærkning og deler mine bekymringer, når hun besøger vores hus. Tidligere på ugen omhandlede det de høje spotpriser. Når de får lov til at løbe derudaf, bliver vi pressede, siger Lasse Henningensen og uddyber:

- Det er simpelthen nødvendigt. Vi er enormt pressede og har stadig ikke så mange publikummer efter coronapandemien og som følge af inflationen. Vi er dybt taknemmelige for det, vi får, men behovet er større. Elpriserne er helt ekstreme, understreger han.

Færre koncerter og kulturelle arrangementer

Men griber regeringen ikke snart ind med en hjælpepakke eller anden økonomisk håndsrækning, hvor man tilgodeser kulturlivet, kan det få fatale konsekvenser.

- Det kan kun medføre færre koncerter og kulturelle arrangementer, siger Lasse Rich Henningsen.

quote Jeg er skuffet på vores fremtids vegne over, at vi ikke har modtaget nogen hjælp endnu

Lasse Rich Henningsen, administrerende direktør i Musikkens Hus

Direktøren har svært ved at se, hvad musikhuset ellers kan gøre for at afhjælpe det voksende problem.

- Det er skræmmende, hvor meget vi bliver ramt. Elpriserne var ikke i min top 200 liste over bekymringer sidste år, siger han og tilføjer:

- Vi har gjort alt det rigtige, og alligevel får vi en lussing.

For Musikkens Hus har allerede forsøgt at spare, hvor der spares kan. Direktøren fortæller, at de har LED-lys overalt, fjordvandsanlæg til at køle huset frem for store airconditionanlæg, og desuden har det 22.000 kvadratmeter store hus 262 solcellepaneler på taget.

Som om det ikke var nok, så er Musikkens Hus også anerkendt som det første koncerthus i Danmark med en DGNB-certificering i guld, der blandt andet er givet på baggrund af musikhusets grønne omstilling.

Trods de mange tiltag forsøger musikhuset stadigvæk at blive mere bæredygtige, og målet er fortsat at skære 10 procent af elforbruget.

Sådan så det ud, da administrerende direktør for Musikkens Hus, Lasse Rich Henningsen, modtog DGNB-certificeringen i 2020.
Sådan så det ud, da administrerende direktør for Musikkens Hus, Lasse Rich Henningsen, modtog DGNB-certificeringen i 2020.
Foto: Musikkens Hus

Seneste nyt

fra Nordjylland