LIGE NU:

Finanslov 2020: Begrænset kulturel glæde i Nordjylland

Ifølge den finanslov, der blev præsenteret mandag aften, fjerner regeringen det forhadte omprioriteringsbidrag på en række af de statsstøttede kulturinstitutioner. På Skagens Kunstmuseer er direktøren positivt stemt.

En lang række statsstøttede kulturinstitutioner kan se frem til ikke længere at stirre sig blinde på konstante besparelser, efter regeringen har fjernet omprioriteringsbidraget i den nye finanslov for 2020. 

Lisette Vind Ebbesen, direktør Skagens Kunstmuseer.
Lisette Vind Ebbesen, direktør Skagens Kunstmuseer.
Foto: Jesper Bo Winther

- Det er en god dag for hele vores branche. Det sender et signal om, at kulturen er vigtig, siger Lisette Vind Ebbesen, direktør, Skagens Kunstmuseer.

Skagens Kunstmuseer får 1,7 millioner kroner i statsstøtte om året. Dermed er støtten til museet reduceret med omkring 125.000 kroner over de fire år, bidraget har eksisteret.

Anderledes vigtigt er det for Vrå Højskole, hvor omprioriteringsbidraget har været en dyr fornøjelse. 

Højskolen har haft sat vedligeholdelsen af deres historiske bygningsmasse på stand by, fordi pengene til den del af driften blev snuppet af omprioriteringsbidraget.

- Vores bygninger er gamle og slidte. De penge, vi skulle have haft mindre i statsstøtte, kan nu bruges til at vedligeholde vores bygninger. Det handler ikke mindst om at få energioptimeret, så vi kan spare på el og varme efterfølgende, siger Pia Schnoor, Forstander, Vrå Højskole.

Vrå Højskole får mellem 12 og 13 millioner kroner i statsstøtte årligt, afhængigt af antallet af elever. De seneste 4 års nedgang i statsstøtten har betydet cirka én million kroner i mistede støttekroner for Højskolen i Vrå.

- Et er, at det er godt for vores økonomi, men fjernelsen af uddannelsesloftet er også rigtig god for vores elever. Det vil helt sikkert gøre det nemmere at rådgive de unge til at vælge det rigtige i livet, når de ikke er presset til at vælge den rigtige uddannelse i første hug for enhver pris, siger Pia Schnoor, forstander, Vrå Højskole.

Hos Vesthimmerlands Museum er der begrænset jubel. De 25.000 kroner, den nu får lov til at beholde, betyder ikke alverden, men det peger i den rigtige retning, lyder det fra museumsdirektøren.

- Denne beslutning stopper bare blødningen. De fire år med besparelser har sat en effektiv bremse for den gode udvikling, som ellers blev skubbet i gang for 15 år siden. Vi mangler stadig den fremskrivning, vi ikke har fået de sidste fire år. Det ændrer denne beslutning jo ikke ved, lyder det fra Broder Berg, museumsdirektør, Vesthimmerlands Museum.

Han er dog overbevist om, at der nu igen bliver penge til noget af det grundlæggende arbejde på museerne, som har lidt under omprioriteringsbidraget på to procent i de sidste fire år.

Se reaktion fra Lisette Vind Ebbesen, der er direktør ved Skagens Kunstmuseer.

 

310721 Knivstik Vejgaard Kroen

36-årig stukket i mave og ben efter slagsmål

310721 Regn

DMI: Risiko for lokale skybrud og torden i Himmerland

p-bøder

play Lasse blev bombarderet med p-bøder, efter han havde købt en nummerplade med teksten ´ukendt´: Nu har han vundet sag over parkeringsselskab

310721 FO Danmarks første vandsøgshund

Walther er Danmarks første vandsøgshund

310721 Knivstik Vejgaard Kroen

36-årig stukket i mave og ben efter slagsmål

310721 Regn

DMI: Risiko for lokale skybrud og torden i Himmerland

Til forsiden

Til forsiden