LIGE NU:

Finhvalen fra Blokhus Strand var smittet med sjælden virus

Finhvalen der strandede ved Blokhus i februar var inficeret med morbillivirus. Den sjældne virus er højst sandsynligt det, der har taget livet af hvalen.

Den 23. februar strandede en stor finhval på Blokhus strand. Veterenærinstituttet på Danmarks Tekniske Universitet har undersøgt hvalens hjernevæv og har fundet frem til, at hvalen var smittet med morbillivirus, der er i familie med sælpest. Det er højst sandsynligt denne virus, der har taget livet af hvalen. 

Morbillivirus dækker over en stor gruppe af virus, der blandt andet inkluderer mæslingevirus, hvalpesyge, hundesyge og sælpest. Så virussen kan inficere både hunde, sæler og hvaler.

Morbillivirus er bedst kendt som sælpest og har før forårsaget stor dødelighed blandt sæler. I Danmark har der været udbrud af sælpest i både 1988 og 2002, der halverede bestanden af spættede sæler. I dag er størstedelen af den danske sælbestand modtagelig over for smitte med sælpest. Virus vil derfor kunne forårsage stor dødelighed, hvis sælerne udsættes for den. De er dog ikke bekymrede for et nyt udbrud af sælpest på DTU.

 Mennesker kan ikke smittes med sælpest eller morbillivirus fra hvaler

- Mennesker kan ikke smittes med sælpest eller morbillivirus fra hvaler, men uvaccinerede hunde er modtagelige, så det anbefales at holde sin hund væk fra døde hvaler, sæler og marsvin, siger dyrlæge Mette Sif Hansen fra Sektion for Bakteriologi, Patologi og Parasitologi ved DTU Veterinærinstituttet.

Det er første gang at morbillivirus er blevet konstateret i en hval i Danmark. Virussen er dog tidligere konstateret i hvaler strandet i Belgien og Frankrig. 

E45 3

Varetægtsfængslet efter knivstik på motorvej

Øland Kraftvarmeværk case

play Fjernvarmekunder i klemme: - Man regner jo ikke med, at varmen pludselig er væk

hund2

Badesæsonen er ovre: Inden poolen tømmes, får hundene lov til at tage sig en dukkert

Nrd.sundby knivstik 1

Knivstikkeri i Nørresundby: Varetægtsfængslet efter knivoverfald

E45 3

Varetægtsfængslet efter knivstik på motorvej

Øland Kraftvarmeværk case

play Fjernvarmekunder i klemme: - Man regner jo ikke med, at varmen pludselig er væk

Til forsiden

Til forsiden