Sådan samler man et hvalpuslespil på to tons
Efter syv måneder er finhvalen, der i februar drev i land i Blokhus, nu klar til at blive udstillet i Hirtshals.
23. februar drev en næsten 20 meter lang finhval i land på Blokhus Strand. Hvalen blev øjeblikkeligt en turismagnet, og nu bliver den det formentlig snart igen. Efter en længere proces hvor hvalens skelet er blevet renset i Nordjylland og fraget til Statens Naturhistoriske Museum i København som 200 knogledele, er hvalen nu snart samlet igen, så den i sit nye hjem - en mobil udstillingscontainer - kan komme tilbage til Nordjylland.
[cke_placeholder_teaser_teaser:{"nid":"50829"}]
Læs også : Finhvalen fra Blokhus bliver mobil
Det er konservator Abdi Hedayat, der har arbejdet med at få de 200 løsdele til at ligne en hval igen, og hvis man kan sætte lighedstegn mellem kompetence og entusiasme, er han den helt rigtige mand til det arbejde.
- Det er helt fantastisk. Jeg kan godt lide skeletter og jeg kan godt lide skeletter fra alle dyr, men at samle sådan en stor hval, det er så fascinerende, fordi for mig falder evolutionsbrikkerne på plads på en eller anden måde. Vi kommer fra samme sted: Finhvalen og os mennesker, fortæller Abdi Hedayat og viser knoglerne fra hvalens højre luffe frem. Her kan man tydeligt se, hvad der i menneskeskeletter er overarmsknoglen, underarmsknoglerne, håndrodsknogler og fingre.
- De dele der er i det her skelet er egentlig de samme dele som der er i mit skelet. De er bare tilpasset ete helt andet liv og derfor ser de ud som de gør og hvivlerne og ribbenene og kraniet er bare så meget større.
Ligesom mennesket har finhvalen - der er verdens næsstørste dyr - en underkæbe i to dele. Den store forskel er bare at hvalens knogler vejer 300 kilo. Det er en vægt der svarer til cirka fire fuldvoksne mennesker med både kød og blod i kroppen.
[cke_placeholder_teaser_teaser:{"nid":"47847"}]
Læs også : Finhvalen fra Blokhus Strand var smittet med sjælden virus
Der er i alt cirka 200 knogler, der skal samles, og Abdi Hedayat skal identificere og nummerere dem alle.
- Når vi håndterer dem og flytter dem frem og tilbage og skal til at sætte dem på skellettet kan man godt se sig blind på både røkkefølge og side, så det er ret vigtigt at de er nummererede.
Ovre i et hjørne på Zoologisk Museum hvor publikum har kunnet følge processen med at samle finhvalen, findes "ekstrakassen". Det er ben- og knoglestumper, der er knækket af under transporten fra Hirtshals til København.
- Hvalhvirvler er en underlig kombination af store, tunge og skrøbelige, så man skal ikke håndtere dem meget galt, før de går i stykker. Og det kan man simpelthen ikke undgå.
- Sådan et ribben der er knækket, skal selvfølgelig limes, så den bliver limet sammen og det der mangler, bliver fyldt ud, og så kan man ikke se, den har været knækket.
Abdi garanterer dog, at alle dele kommer med hvalen hjem til Nordjylland. Der er ikke tale om et Ikea-samlesæt hvor man ender med tre skruer og en hammer i overskud.
- Nej, når jeg er færdig er der ikke noget til overs.
Hvalen afsløres på Nordsøen Oceanarium på lørdag.