LIGE NU:

Overlæge i fokus-debat: - Det går den rigtige vej

Antallet af indlagte patienter med coronavirus falder. Siden nytår er antallet næsten halveret, men faren er endnu ikke drevet over. Sådan lyder det fra ledende overlæge på Aalborg Universitetshospital, Michael Dalager-Pedersen i en tv-debat på TV2 Nord.

Omkring nytår var 75 patienter indlagt med COVID-19 på et af Region Nordjyllands hospitaler. Det tal er nu faldet til 45.

- Situationen er noget bedre, end den var for bare en eller to uger siden. Antallet af indlagte varierer jo lidt hele tiden, fordi der kommer nye ind og andre bliver udskrevet, men tendensen er klart til det bedre, siger ledende overlæge Michael Dalager-Pedersen.

Coronavirus har ellers de allerbedste vilkår for at sprede sig i vintermånederne, hvor vi er nødt til at være mere indendørs og derfor tættere på hinanden.

- Vi er forbi jul og nytår, som naturligvis gav flere smittede. Nu er der færre sociale arrangementer, store dele af landet er lukket ned, og vi bruger mundbind og holder afstand. Det skulle også gerne få smittetallene ned.

Nye virusvarianter er ikke problematiske for vaccine

Men selvom det altså går den rigtige vej med smitten, er vi langt fra i mål. En britisk og en sydafrikansk variant af coronavirus er kommet til landet, og de er langt mere smitsomme end den variant, vi kender.

- Nu gælder det om at holde smittetallene nede samtidig med, at flere og flere bliver vaccineret. Så risikerer vi ikke at overbelaste regionens hospitaler og de ansatte, inden vi får epidemien slået ned, siger Michael Dalager-Pedersen.

De nye varianter af virus er godt nok mere smitsomme, men det kunne ifølge overlægen være meget værre.

- Jeg synes, at det er vigtigt at understrege, at der ikke er noget, der tyder på, at de nye varianter er problematiske i forhold til symptomer eller vaccinen. Patienter med den britiske variant bliver ikke mere syge end andre coronapatienter, og det er intet, der tyder på, at de vacciner, vi har nu, ikke også dækker de nye varianter, siger Michael Dalager-Pedersen.

Du kan se hele programmet Fokus her. Her får du også regionsrådsformand Ulla Astmans status på vaccinesituationen i Nordjylland og chefpsykolog på Rigshospitalet Anders Korsgaards Christensens råd til at holde sig mentalt sund i en tid med nedlukning af store dele af samfundet. 

Hør regionsrådsformand Ulla Astmans status på vaccinesituationen i Nordjylland.