ANALYSE: De sidste svar med klicheer - men også klare holdninger til kultur og Egholm
Foto: Mick Knive Anderson
Søren Wormslev er politisk analytiker på TV2 Nord.
De sidste svar med klicheer - men også klare holdninger til kultur og Egholm
Efter næsten fire ugers valgkamp er der en håndfuld emner, de fleste af de 103 nordjyske folketingskandidater kan levere en holdning til, om man så vækker dem klokken tre om natten. De har fra tidlig morgen til sen aften på gaden, i paneldebatter, i medierne talt om sundhed, klima, bredt samarbejde og meget, meget andet.
Men der er ikke blevet sagt ret meget om kultur.
For - vanen tro - har det emne ikke fyldt meget i valgkampen. Mandag aften stod det imidlertid på dagsordenen, da nordjyske repræsentanter for de 14 partier mødtes til den sidste debat hos TV2 Nord.
Og, viste det sig, kultur er i høj grad et emne, der deler vandene.
Både Kim Edberg Andersen (NB) og Solbjørg Jakobsen (LA) så gerne, at det offentlige bruger færre penge end nu på kultur.
- Vi synes ikke, det behøver være med skattepenge i lommen, man deltager i kulturlivet, sagde Kim Edberg Andersen, som samtidig talte for, at der skal være fri entre til museer.
- Kultur, der ikke kan gå alene, skal vi måske være lidt forsigtige med, lød det fra LA-spidskandidaten.
Andre - blandt dem Nana Harring (DF), Preben Bang Henriksen (V), Jørgen Bjerregaard (KD) og Flemming Møller Mortensen (S) - ville omfordele den nuværende kulturstøtte, så flere kroner havner i Nordjylland. En kamp, der ifølge Preben Bang Henriksen, især skal kæmpes af nordjyske MFere internt i deres egne folketingsgrupper.
Tyren ved hornene
At det er lettere sagt end gjort, bekræftede Flemming Møller Mortensen indirekte. Han havde, sagde han, gennem mange år rejst uligheden mellem provinsens og hovedstadens kulturinstitutioner som kulturordfører og som formand for Folketingets kulturudvalg.
- Nu skal vi tage tyren ved hornene, sagde han.
Præcis det samme, altså at tage tyren ved hornene, talte udviklingsministeren i øvrigt for at gøre, når det gælder sundhedspersonalets løn. (Måske lidt overmodigt at udfordre en tyr indtil flere gange, når man fører valgkamp i rødt!).
I det hele taget var debatten (som valgkampen i øvrigt) rig på klicheer. Hos Per Larsen (K) var der “ingen slinger i valsen” i forhold til en Egholm-forbindelse. Præcis det samme udtryk brugte Flemming Møller Mortensen om samme sag. Peder Hvelplund (EL) ville på det punkt hellere “investere klogt”.
Andre lod - i andre sammenhænge - forstå, at der er “behov for at tænke nyt”, at de “bare er nødt til at sige”, eller at de “er parate til at indgå de nødvendige kompromisser”.
Så ved man det.
Vendsyssel som et nyt Lolland
På falderebet var de givetvis godt trætte kandidater dog for det meste klare i mælet. Christian Friis Bach (RV) tonede rent flag i spørgsmålet om en tredje Limfjordsforbindelse. Partiet har foreslået at sende Egholm-løsningen “på pause”, men i tv-debatten sagde han lige ud, at målet ikke er at forsinke Egholm-løsningen, men at finde en anden linjeføring.
- Vi skal have en tredje Limfjordsforbindelse, men ikke hen over Egholm, slog den radikale kandidat fast.
Kristian Klarskov, der er Moderaternes spidskandidat og ligeledes modstander af Egholm-forbindelsen, syntes ikke, “det gør noget, hvis vi venter nogle år mere, før kapaciteten på tværs af Limfjorden øges.
Det var Kim Edberg Andersen mildt sagt ikke enig i.
- Så ender Vendsyssel som et nyt Lolland, slog han fast.
Trods de uenigheder, der er og skal være i en valgkamp, var tonen i TV2 Nord-debatten - som i øvrigt for det meste i valgkampen - god. De 14 fremtrædende kandidater, hvoraf mindst halvdelen med stor sandsynlighed kan kalde sig folketingsmedlemmer, når stemmerne er talt op, leverede de sidste svar med fynd og klem.
Og er efter næsten en måned helt sikkert glade for, at valgkampens sidste ord nu er sagt.