LIGE NU:

150 inviteret til fødselsdag: Efterfølgende blev 20 konstateret positiv med coronavirus

Indehaveren af Skagen Fiskerestaurant, Jesper Winter, holdt 12. september en fødselsdagsfest med 150 gæster. Efterfølgende er 20 af gæsterne blevet konstateret smittet med coronavirus. Det oplyser han nu i et opslag på sin facebookprofil.

Sundhedsstyrelsen opdaterede d. 9. september sine retningslinjer for, hvordan private fester burde afholdes. Det fremgik blandt andet, at ”deltagerantallet burde begrænset mest muligt”. Tre dage senere – den 12. september – holdt restauratør og indehaver af Skagen Fiskerestaurant, Jesper Winter, en fødselsdagsfest, hvor 150 gæster deltog.

Jesper Winter ser dog ikke nogen problemer i antallet af gæster med henvisning til, at Sundhedsstyrelsen på daværende tidspunkt tillod forsamlinger på op til 500 personer.

- Hvad er et begrænset antal? Man må holde op til 500 – skulle man så have holdt det for 400? Der mangler lidt direkte udmeldinger om, hvordan vi skal forholde os. Der kommer en melding tirsdag inden festen, hvor vi nærmest beslutter os for at aflyse festen. Men så siger sundhedsministeren, at man ikke skal aflyse allerede planlagte fester. Så det er det, jeg forholder mig til, siger Jesper Winter.

Efter festen blev han kontaktet af flere af de deltagende gæster, der oplyste, at de var konstateret smittet med covid-19. Den 16. september oplyste den første gæst, at vedkommende var blevet testet positiv. 14 dage efter festen – den 26. september – havde 20 gæster henvendt sig til indehaveren og oplyst, at de var blevet testet positiv for coronavirus.

- Set i bagklogskabens lys og med alle de udtalelser, der er kommet om det, så er det jo ikke så rart, at stå midt i det her. Jeg havde taget alle forholdsregler og endnu mere til. Jeg kontaktede myndighederne og bad alle om at blive testet inden. Bagefter har jeg overvejet: Var det det værd? Jeg havde en fantastisk dag, og mine gæster havde en fantastisk dag. Men med den viden, jeg har i dag, havde jeg nok ikke holdt den fest, siger Jesper Winter.

Forhåndsgodkendelse af Nordjyllands Politi

Jesper Winter lister i sit facebookopslag en række forholdsregler op, han havde foretaget sig inden festen. Én af forholdsreglerne indebar, at han havde kontaktet Nordjyllands Politi for at få en forhåndsvurdering af, om arrangementet kunne afholdes forsvarligt.

Ifølge Jesper Winters facebookopslag gav Nordjyllands Politi det klare svar, de ikke så festen som et problem, så længe restriktionerne blev overholdt.

Nordjyllands Politi afviser dog, at de har tilkendegivet, at festen ”kunne afholdes uden problemer”. De forklarer, at man udelukkende kan blive vejledt om regler og retningslinjer fra myndighedernes side, og at Jesper Winter kan have tolket det som en tilladelse. Jesper Winter holder dog fast i, at Nordjyllands Politi har godkendt festen.

- Det gør de jo i og med, at jeg ikke har gjort noget ulovligt, siger Jesper Winter.

Frederikshavn Kommune hårdt ramt i forvejen

De 20 smittede kom i kølvandet på et allerede højt smittetal i Frederikshavn Kommune, som Skagen hører under. Den 4. september blev krisestaben i Frederikshavn Kommune aktiveret på grund af det høje smittetal, og Frederikshavn Kommune blev en såkaldt ”rød kommune”, som Sundhedsstyrelsen havde ekstra fokus på. Da understregede borgmester Birgit S. Hansen alvorligheden af situation.

- Det her minder os om, at coronakrisen ikke er overstået. Ingen områder eller personer er fritaget. Derfor er det nu, vi skal handle. For det er lige nu, at vi har muligheden for at bremse smitten. Det gør vi ved at overholde Sundhedsstyrelsens retningslinjer. Gør vi ikke det, kan konsekvenserne være alvorlige, sagde borgmester i Frederikshavn Kommune, Birgit S. Hansen, i en pressemeddelelse fra Region Nordjylland.

Har fået en hård medfart

I kølvandet på festen og de mange smittetilfælde har Jesper Winter modtaget mange både positive og negative kommentarer på, om det var forsvarligt at holde festen.

- Jeg forstår godt, folk er frustrerede i den her tid. Jeg forstår godt, folk er pressede på det her, fordi man har en masse følelser med i det. Det er selvfølgelig helt op til folk selv at bestemme og have nogle meninger, det er jo sådan, det er i Danmark. Men der er nogle af de tilbagemeldinger, jeg har fået, der har været lige over stregen, siger Jesper Winter.

snus

play Op under læben: Snusforbrug er eksploderet i gymnasiet

231118 Thisted Bryghus nybyggeri

Thisted Bryghus skal være med i verdens største online ølsmagning med op til 60.000 deltagere

def_thumb,50_percent

play Nu skal solcremen frem, lyder det fra TV2 Vejret

20210416-130611-L_68Mb

play Gaden åbner onsdag: - Det bliver en udfordring

snus

play Op under læben: Snusforbrug er eksploderet i gymnasiet

231118 Thisted Bryghus nybyggeri

Thisted Bryghus skal være med i verdens største online ølsmagning med op til 60.000 deltagere

def_thumb,50_percent

play Nu skal solcremen frem, lyder det fra TV2 Vejret

Til forsiden

Til forsiden