LIGE NU:

Punktum i 'Strandby-sagen': Se øjeblikket hvor Nick Vejle får tilkendt erstatning

Højesteret stadfæster dommen fra Landsretten, og Nick Vejle får dermed anerkendt sin arbejdsskade. Det betyder dermed, at Grenaa Lossekompagni er dømt til at være erstatningsansvarlige.

Den tidligere pumpemand fra Frederikshavn, Nick Vejle, får tilkendt erstatning efter sin arbejdsulykke på Strandby Havn i 2014.

VIDEO: Her får Nick Vejle tilkendt erstatningen efter Højesteret har stadfæstet.

Den afgørelse er Højesteret netop kommet frem til, og dermed er der sat punktum i den tragiske sag, hvor Nick Vejle satte livet på spil for at redde to fiskere i et lastrum på en kutter, der var fuld af livsfarlige gasser. I forsøget fik han selv en permanent hjerneskade, og de to fiskere mistede livet.

VIDEO: Nick Vejle om afgørelsen

Højesteret skriver i dommen, at Nick Vejle "udførte sit arbejde på kajen, hvor pumpen stod, og ikke på kutterne. Han indgik imidlertid i en arbejdsproces sammen med fiskerne på den enkelte kutter, idet arbejdsprocessen indebar, at slangen fra den pumpe, som han betjente, under losningen var ført over på kutteren og ned i kutterens lastrum. Højesteret fandt derfor, at Nick Vejles (red.)  arbejdsopgaver havde en så nær sammenhæng med den del af losningsarbejdet, der blev udført ombord på kutterne, at det var påregneligt, at der kunne opstå en situation, hvor der var anledning for ham til at gå ombord på den kutter, hvorfra der blev losset fisk".

quote Grenaa Lossekompagni burde have oplyst Nick Vejle om den meget betydelige fare, der kan være ved at gå ned i lastrummet på en kutter og have instrueret ham om ikke at gøre det

Højesterets afgørelse i forbindelse med erstatningsansvar for Nick Vejle

Højesteret anførte endvidere, at Grenaa Lossekompagni også udfører opgaver med lastoptagning fra lastrum, hvor selskabets medarbejdere under arbejdets udførelse befinder sig i lastrummet, og selskabet er fuldt ud bekendt med risikoen for bl.a. forgiftning med svovlbrinte og kvælning som følge af iltmangel, der kunne være forbundet med at gå ned i et lastrum på en fiskekutter.

Video: Nicks advokat Marianne Fruergaard om afgørelsen.

På den anførte baggrund fandt Højesteret, at Grenaa Lossekompagni burde have oplyst Nick Vejle, der ikke havde noget forudgående kendskab til fiskeri og havnearbejde, om den meget betydelige fare, der kan være ved at gå ned i lastrummet på en kutter, og have instrueret ham om ikke at gøre det.

Da Nick Vejle ikke var givet sådan information og instruktion, mener Højesteret, at virksomheden havde pådraget sig erstatningsansvar for den skade, der blev tilføjet ham ved arbejdsulykken den 4. august 2014.

Du kan læse meget mere om ulykken og de alvorlige konsekvenser, den fik for de implicerede, i temaet herunder.

Nick Vejle fik bevilget erstatning i både By- og Landsretten, men hans arbejdsgiver ankede dommene.

Sagen endte derfor i Højesteret, fordi Nick Vejles arbejdsgiver – Grenaa Lossekompagni – ikke ville anerkende, at de havde ansvaret for at instruere Nick Vejle om risikoen ved at arbejde med fisk i lastrum.

Det var nødråb fra et skibs lastrum, der fik Nick Vejle til at reagere. En beslutning, der endte med at være skæbnesvanger for ham.

Se vores tidligere reportager herunder om Nick Vejle - og se med torsdag 13. februar, hvor vi sender en ny dokumentar om Nick Vejle:

 

Rasmus Rasmussen Spartathlon

Rasmus har løbet 246 kilometer i Grækenland: - Det var lidt uvirkeligt, om det virkelig kan passe

Kunsten Aalborg

550.000 kroner forsvundet fra værk: Kunsten-direktør overrasket over medierne

def_thumb,50_percent

play Boksning: Jydske Mesterskaber afholdt i Nørresundby

Brand i ældrebolig

play Brand i ældrebolig: Frygtede 90-årig kvinde var derinde

Rasmus Rasmussen Spartathlon

Rasmus har løbet 246 kilometer i Grækenland: - Det var lidt uvirkeligt, om det virkelig kan passe

Kunsten Aalborg

550.000 kroner forsvundet fra værk: Kunsten-direktør overrasket over medierne

def_thumb,50_percent

play Boksning: Jydske Mesterskaber afholdt i Nørresundby

Til forsiden

Til forsiden