De danske håndbolddarlings vil løbe på banen i Arena Nord under EM i december 2020. Her er de knipset under EM-kampen mod Montenegro i december 2018. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Arena Nord søger om støtte til EM: Borgmester åbner pengekassen

Økonomiudvalget i Frederikshavns Kommune kommer formentlig til at støtte Arena Nords afvikling af Europamesterskaberne i håndbold med 425.000 kroner.

Når der skal afvikles EM i i håndbold for kvinder i Arena Nord i december 2020, så er det ikke småpenge, sports- og kulturcentret skal betale.

Eventhonoraret på 850.000 kroner skal betales til Dansk Håndboldforbund - og det har fået bestyrelsen i Arena Nord til at søge om støtte hos henholdsvis erhvervslivet og Frederikshavn Kommune.

Det skriver Sæby Avis.

Vi har sat penge af i en særlig pulje, en slags opsparing, der lige nu har et par millioner på bogen. Her sætter vi penge af, når vi har råd, og bruger dem så på at give lidt ekstra til forskellige projekter (...) For selvfølgelig skal vi ikke banke på hos ældreområdet og bede om at få deres penge.

Birgit S. Hansen, borgmester, Frederikshavn Kommune

Erhversvlivet har allerede lagt halvdelen af beløbet, 425.000 kroner, på 'bordet'. Nu håber Arena Nord så på, at kommunen hjælper med anden halvdel.

- Det er et arrangement, vi ikke selv kan håndtere i vores økonomi. Men vores vurdering er, at det er en god forretning for Frederikshavn, der potentielt kan forvente en omsætning på mindst 5,6 millioner kroner, og derudover også et skatteprovenu på omkring en million. Vi mener jo, det er fair, at dem, der får glæde af de mange gæster, også er dem, der skal betale for eventet, siger direktør i Arena Nord, Per Hornum Malmberg, til TV2 Nord.

Alt tyder på, at ønsket om økonomisk støtte til EM i håndbold er realistisk.

Formand for Økonomiudvalget i Frederikshavn Kommune, borgmester Birgit S. Hansen, bekræfter, at man i udvalget allerede nu ser positivt på anmodningen.

- Det er meget sandsynligt, at vi bevilger pengene. Allerede i marts snakkede vi om det i økonomiudvalget, for når man som Arena Nord byder sig til, ved man jo godt, at der kommer en fase to, hvor pengene skal bevilges. Og her sagde et enigt økonomiudvalg til Arena Nord: Byd jer til, så skal vi nok hjælpe, siger Birgit S. Hansen.

Læs også Frederikshavn bliver vært for EM i håndbold

Støtteordningen, som er i spil omkring EM i håndbold for kvinder, er samme model, som Arena Nord benyttede sig af i 2015.

Her blev 16 VM-kampe afviklet i Arena Nord - med 600.000 kroner i tilskud fra Frederikshavn Kommune. Et beløb, der svarede til halvdelen af det samlede eventhonorar til Dansk Håndboldforbund på 1,2 millioner kroner.

VM i håndbold er en god forretning

Pengene, som Arena Nord, erhversvlivet og formentlig også Frederikshavn Kommune nu skal investere for at få EM i kvindehåndbold til Nordjylland - er givet godt ud.

Det mener både direktøren i Arena Nord og kommunens borgmester.

- Der kommer flere gæster og spiser og overnatter hos os. Og så skaber det et fællesskab og en stolthed, når vi rykker sammen i bussen og sammen bruger vores lokale kræfter. Og man skal ikke glemme, at de bløde værdier også er guld værd, siger Birgit S. Hansen til TV2 Nord.

Direktør i Arena Nord, Per Hornum Malmberg, er enig.

- Vi kan tiltrække store events til byen, og det er fanatstisk, at vi, erhversvlivet og kommunen kan blive enige om det i fællesskab. For det giver omtale og stolthed, når det lykkes at inddrage mange mennesker, der alle føler, de er en del af noget større, siger han.

Læs også Arena Nord skaber omsætning i Frederikshavn

Pengene bliver ikke taget fra de 'svage'

Borgmester Birgit S. Hansen afkræfter på det klareste, at de 425.000 kroner, man i økonomiudvalget regner med at tildele Arena Nord, bliver taget fra andre kasser - for eksempel fra børn, unge og handikappede i kommunen.

- Vi har sat penge af i en særlig pulje, en slags opsparing, der lige nu har et par millioner på bogen. Her sætter vi penge af, når vi har råd, og bruger dem så på at give lidt ekstra til forskellige projekter. Det er herfra, penge bliver taget, hvis vi ender med at støtte Arena Nord. For selvfølgelig skal vi ikke banke på hos ældreområdet og bede om at få deres penge, siger borgmesteren.

Tidligere har puljen i Frederikshavn Kommune blandt andet givet penge til Ålbæk, da der skulle renoveres et gammelt husmandssted samt til en renovering af Øster Vrå-hallen. Det oplyser Birgit S. Hansen.

Økonomiudvalget ser på ansøgningen på udvalgets næste møde den 21. august. Forud for mødet har ndstiller kommunaldirektøren indstillet til Økonomiudvalget, at der ydes et tilskud på 425.000 kr. til Arena Nord.

Nordjyllands rolle i EM i kvindehåndbold

  • Danmark og Norge arrangerer mesterskaberne i fællesskab.
     
  • Der afvikles to puljer i henholdsvis i Norge og Danmark.
     
  • I Frederikshavn afvikles en pulje med fire hold, hvor der skal spilles seks kampe i Arena Nord. Den anden pulje spilles i Herning. Mellemrunden spilles i Herning og Stavanger, og finaledagen spilles i Oslo.