Beskæftigelsesminister om asbest-sager: Fængselsstraf er en mulighed
Der skal sættes hårdere og hurtigere ind over for ulovligt arbejde med det kræftfremkaldende asbest.
Sådan lyder det fra beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), der i går onsdag var kaldt i samråd af Folketingets Beskæftigelsesudvalg.
Det var hun på baggrund af en artikel fra Fagbladet 3F, der blandt andet beskriver store problemer med at håndtere det dødsensfarlige asbest korrekt - og at bødestraf og betingede domme ikke har den ønskede effekt, når reglerne alligevel ikke overholdes.
Det har tidligere været fremme, hvordan både Frederikshavn Kommune og Arbejdstilsynet frikendte et firma, der i august blev filmet, mens de spulede et asbest-tag med en højtryksrenser.
Samtidig delte tilsynet i en lignende sag fra Slagelse en bøde ud på 34.600 kroner.
- Det er et utroligt farligt materiale, og der er en grund til, at vi forbød det allerede tilbage i 80'erne. Nu skal vi gøre det endnu skrappere, når man skal arbejde med det, lyder det efter samrådet fra Ane Halsboe-Jørgensen.
Beskæftigelsesministeren fortæller, at der sammen med arbejdsmarkedsparterne arbejdes på en autorisationsordning, som skal gøre det ulovligt at arbejde med asbest, hvis man ikke er uddannet til det.
- På mange måder er det jo potentielt livsfarligt for mennesker at blive udsat for asbeststøv, og derfor er det jo også nogle ret voldsomme ting, vi er nødt til at se ind i, siger Ane Halsboe-Jørgensen, der ikke udelukker fængselsstraf:
- Der er allerede mulighed for, i særlige tilfælde, at gå den vej.
Det foretrækkes dog at holde sig til bøder, men de skal uddeles hurtigt.
- Som beskæftigelsesminister med ansvar for Arbejdstilsynet, er det primært med sanktioner, hvor man kan lukke arbejdet ned, hvor man kan give bøder. Der er det vigtigt for mig, at man reagerer hurtigt, og at bøderne kan mærkes.
Se hele interviewet med Ane Halsboe-Jørgensen herunder: