Beslutning tages i dag: Frederikshavn vil ikke afskrive aftale med taleinstitut

Der kan meget vel tegne sig et politisk flertal i Frederikshavn for fortsat at have en aftale med Taleinstituttet og Hjerneskadecenter Nordjylland.

I hvert fald peger flere politiske fagudvalg på, at Frederikshavn ikke melder sig i koret blandt nordjyske kommuner, der siger farvel til samarbejdet med instituttet i Aalborg. Det nordjyske kommune kontaktråd (KKR) meddelte i februar, at der ikke skal indgås en ny finansieringsaftale, når den nuværende udløber 31. december 2019.

Det vil betyde, at Aalborg Kommune står alene med regningen på at drive Taleinstituttet Aalborg og Hjerneskadecenter Nordjylland, der tilbyder rådgivning til børn og voksne med sprogvanskeligheder og hjerneskader.

Men onsdag skal byrådet i Frederikshavn tage stilling til, om Frederikshavn Kommune vil følge trop og selv sørge for den specialiserede opgave til kommunens borgere.

Og meget tyder på, at Frederikshavn Kommune er interesseret i en fortsat aftale med Taleinstituttet Aalborg og Hjerneskadecenter Nordjylland. 

I hvert fald lyder det i indstillingerne fra Socialudvalget og Børne- og Ungdomsudvalget, at de anbefaler byrådet, at Frederikshavn Kommune indgår en 4-årig bilateral aftale med Aalborg Kommune inden for de forskellige ydelseskategorier, således Frederikshavn Kommune sikrer forsyningsforpligtigelsen på det specialiserede tale/hjerneskadeområde.

Også handicaprådet i Frederikshavn Kommune anbefaler, at man fortsat får specialhjælp fra instituttet - og rådet forudser, at der fortsat kan forventes et stigende behov for højt specialiserede indsatser.

Det er nu op til byrådet endeligt at tage stilling til, hvordan kommunen fremover løser forsyningsforpligtigelsen for de opgaver, der for nuværende varetages af Taleinstituttet/Hjerneskadecenter Nordjylland.

01:45

De nordjyske kommuner kan ikke blive enige om en fælles finansiering af Taleinstituttet og Hjerneskadecenter Nordjylland. Dermed må instituttet skære ned på kapaciteten, og det kan gå ud over kvaliteten.

Luk video

Der er opstillet tre muligheder; nemlig at lave en aftale med instituttet i Aalborg for en to-årig periode, en aftale for en fire-årig periode eller slet ikke at lave en aftale. Vælger Frederikshavn kommune ikke at indgå en aftale med Taleinstituttet/ Hjerneskadecenteret, vil der kunne købes ydelser inden for alle ydelsespakkekategorier, men der kan forekomme manglende forsyning eller ventelister.

I 2018 udnyttede Frederikshavn Kommune ikke den aftalte ramme, der var med Taleinstituttet/Hjerneskadecenter Nordjylland. Det vil sige, at kommunen rent faktisk betalte for mere, end man fik brug for, idet der var en difference på 52.000 kr. som kommunen ikke fik anvendt til ydelser. Og det var således penge, som kommunen ikke fik noget ud af.

Læs også Taleinstituttet i Aalborg mister opbakning fra nordjyske kommuner

Den nuværende 4-årige finansieringsaftale mellem de nordjyske kommuner og Taleinstituttet/Hjerneskadecenter Nordjylland blev indgået i 2014 og udløber 31. december 2019.

06:02

Efter taleinstitut mister støtte frygter personer med hjerneskader dårlig kvalitet af behandlingerne. Foto: Michael Schmidt Thomsen

Luk video