Byrådsdrama: Planer for stor solcellepark bremset
Foto: Foto: Turistforeningen Toppen af Danmark
Venstres byrådsmedlem Lone Haugaard var inhabil i november 2023. Derfor skal en sag nu gå om.
Der skal fart på den grønne omstilling i Frederikshavn. Derfor stemte politikerne for etableringen af et stort solcelleanlæg, men nu er planerne bremset og beslutningen skal gå om.
Venstres byrådsmedlem Lone Haugaard erklærede sig på byrådsmødet inhabil og blev sendt udenfor døren, da beslutningen om solcelleparken skulle vedtages.
Hun er nemlig medejer af den jord, hvor sollecelleparken Ribberholt skal opføres på vest for Frederikshavn, og derfor kunne hun ikke deltage i beslutningen. Problemet er bare, at politikerne 1. november 2023 behandlede projektet første gang og besluttede at sende den lokalplan, som ville tillade etableringen af solcelleparken, i offentlig høring. Så stemte Lone Haugaard for projektet og undlod altså ved den lejlighed at erklære sig inhabil.
Det betyder nu, at hele beslutningsprocessen formentlig skal gå om, oplyser kommunaldirektør Thomas Eriksen, som har sat sagen i bero, og på det kommende byrådsmøde den 26. juni indstiller han til byrådet at sagen skal annulleres.
- Min indstilling er, at man er nødt til at annullere sagen og starte forfra, siger kommunaldirektør Thomas Eriksen.
Hvis politikerne følger den indstilling og annullerer vedtagelsen af solcelleparken, betyder det, at sagen sendes tilbage til Center for Teknik og Miljø, hvor den så skal starte forfra med politiske behandling i Plan & Miljøudvalget. De skal sende projektet i en ny offentlig høring på otte uger, inden beslutningen om etablering af solcelleparken igen kan behandles politisk i både økonomiudvalget og byrådet.
Kommunaldirektøren vurderer at projektet, som skal producere 29.000 MWh grøn strøm om året svarende til 7.000 husstande, tidligste kan vedtages i byrådet om et halvt år, og dermed ser en lang proces for at få ekstra gang i den grønne omstilling ud til at blive forsinket.
Orienteret i november?
Ifølge kommunaldirektøren skulle byrådet allerede i november 2023 have været orienteret af Lone Haugaard om inhabilitetsspørgsmålet, så man havde undgået den aktuelle sag, men det spørgsmål blev ikke rejst på daværende tidspunkt.
- Det er det enkelte byrådsmedlem, som har en forpligtigelse til at sige, at der er forhold, som gør, at man kan være inhabil, siger kommunaldirektør Thomas Eriksen.
Men Lone Haugaard var ikke klar over det på daværende tidspunkt, siger hun til TV2 Nord:
- Jeg er ikke opmærksom på problemstillingen på mødet i november (2023, red.), derfor siger jeg ikke noget. Det gør kommunaldirektøren heller ikke, og det er jeg ked af.
- På mødet i sidste uge var der en byrådskollega, der gjorde opmærksom på punktet og spurgte, om ikke det var noget jord, som Agrio ApS ejer. Jeg forelagde for byrådet, at jeg ejer 10 procent af selskabet, og det blev besluttet, at jeg skulle forlade lokalet.
Lone Haugaard mener selv, at hun i god tid forinden havde gjort administration opmærksom på, at der kunne være et habilitetsproblem.
- Sidste vinter (red. feb. 2023) gjorde jeg kommunaldirektøren udtrykkeligt på skrift opmærksom på, at der kunne være et problem, da jeg var medejer med 10 procent af et selskab, som ejede jorden, så jeg kan ikke se andet, end at jeg har oplyst det jeg skulle, og det reagerer administrationen så ikke på, da sagen kommer på, ligesom jeg så heller ikke selv gør, siger Lone Haugaard.
Det er dog ikke den korrekte fremgangsmåde, mener kommunaldirektøren, da det er byrådet eller et politisk udvalg og ikke administration, som kan erklære en politiker inhabil.
- Man skal begrunde overfor byrådet, hvorfor man er inhabil. Det er ikke mig, som kan erklære inhabil. Det er man selv forpligtiget til at gøre, siger kommunaldirektøren.