05:09

Det er svært at nå gennem omfattende dagsordener, hvis man for eksempel er en travl familiemor.

00:45

1 af 2

Byrådspolitikeres arbejdstid er steget markant

Det er ti år siden, at kommunalreformen blev gennemført, og antallet af kommuner i Nordjylland blev reduceret til en tredjedel. Reformen gav færre byrådspolitikere, men samtidig er mængden af arbejdsopgaver eksploderet over årene, viser en undersøgelse.

Ved årsskiftet til 2017 fyldte kommunalreformen ti år. Reformen har betydet hårdere arbejdsbetingelser, og det får nogle politikere til at overveje, om arbejdsmængden er blevet for stor til at være en genopstilling værd.

Jens Hedegaard Kristensen, der er medlem af byrådet for Socialdemokratiet i Frederikshavn, har 24 års erfaring med byrådsarbejde. Siden 1993 har han været en del af byrådet i Frederikshavn Kommune. Han har mærket en klar ændring i antallet af arbejdsopgaver over tiden.

- Arbejdsmængden er betydeligt større. Plus at vi bliver bombaderet fra alverdens sider med ekstramaterialer og så videre, siger Jens Hedegaard Kristensen (S).

Også formand for Børne- og Ungdomsudvalget i Frederikshavn Kommune Christina Lykke Eriksen fra SF oplever, at byrådsarbejdet er krævende.

Man er nødt til at gå ned i tid på sit arbejde. Jeg ville ikke kunne arbejde 37 timer, så har jeg simpelthen ikke timer nok i døgnet til at være ordentligt forberedt

 Christina Lykke Eriksen (SF), formand for Børne- og Ungdomsudvalget i Frederikshavn Kommune

- Selv om man kan sætte timer på det, man læser og arbejder med, så tænker man også rigtig meget, for det er jo ikke bare som at gå ind i skabet og vælge et sæt tøj, du gerne vil have på. Det er jo virkelig store beslutninger, man træffer, som har konsekvenser for rigtig mange mennesker, siger Christina Lykke Eriksen (SF).

Bruger 25 timer ugentligt
Christina Lykke Eriksen bruger i gennemsnit 25 timer om ugen på byrådsarbejdet. Hun har taget konsekvensen af de mange timer med byrådsarbejde, og er gået ned på deltid i sit civile job.

- Man er nødt til at gå ned i tid på sit arbejde. Jeg ville ikke kunne arbejde 37 timer, så har jeg simpelthen ikke timer nok i døgnet til at være ordentligt forberedt, siger Christina Lykke Eriksen.

Mængden af arbejdsopgaver for byrådspolitikerne er faktisk steget markant i løbet af årene. Det viser en undersøgelse fra Analyseinstituttet KORA – Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning.

I 1970 lagde en kommunalpolitiker i gennemsnit 10-12 timers arbejde om ugen.
I 1995 var tallet steget til 12 -15 timer.
I dag ligger tallet gennemsnitligt på cirka 20 timer ugentligt.

Jeg skal selvfølgelig også gøre overvejelserne, om det er prisen værd

Christina Lykke Eriksen (SF), formand for Børne- og Ungdomsudvalget i Frederikshavn Kommune

At være byrådsmedlem koster på den private front.

- Selvfølgelig er der også en bagside af det. Det er, når ens børn står derhjemme og græder, og synes, at nu er deres mor væk for tredje dag i træk, så gør det ondt et eller andet sted, siger Christina Lykke Eriksen.

- Hvis jeg stiller op igen, vil jeg kunne gå helhjertet ind i det, og brænde for det igen. Men jeg skal selvfølgelig også gøre overvejelserne, om det er prisen værd, slutter Christina Lykke Eriksen.