LIGE NU:

Curlingklubber higer efter medlemmer: - Alle vil prøve det, men få kommer igen

Vinter-OL i Sydkorea er i gang, og onsdag skal de danske curlinglandshold i aktion for første gang. De to nordjyske curlingklubber er glæde for, at der igen er fokus på sporten, men higer stadig efter det store medlemsboom.

Det danske kvindelandshold i curling kastede, fejede og råbte sig ind i mange danskeres hjerter ved vinter-OL i japanske Nagano i 1998, hvor holdet anført af skipper Helena Blach Lavrsen med en sølvmedalje sikrede Danmark den første - og hidtil eneste - medalje ved et vinter-OL nogensinde.

Curlingsporten fik efterfølgende en opblomstring i Danmark. Antallet af curlingspillere steg fra 573 i 1998 til 1.017 i 1999, og medlemstallet lå i de efterfølgende år på nogenlunde samme niveau. I 2010 nåede Dansk Curling Forbund sit hidtidige topniveau med 1.258 spillere, men siden er det gået tilbage.

quote Det er ikke en sport, der dyrkes af så mange, som den burde.

Ole Jonsson, bestyrelsesmedlem i Frederikshavn Curling Club

Den seneste opgørelse, som Danmarks Idrætsforbund har lavet, viser, at der i dag er 840 aktive curlingspillere i Danmark. Lige godt 40 af dem spiller i de nordjyske curlinghaller, hvor Aalborg Curling Klub kan mønstre 25 medlemmer, mens Frederikshavn Curling Club har 17 aktive spillere.

- Det er ikke en sport, der dyrkes af så mange, som den burde, siger Ole Jonsson, der er medlem af bestyrelsen i Frederikshavn Curling Club.

Antal curlingspillere i Danmark

Det er ikke svært for curlingklubberne at lokke potentielle spillere ud i hallerne. Særligt, når der hvert fjerde år er vinter-OL, får mange lyst til at prøve sporten. Sådan går det formentlig også denne gang, hvor Danmark både har et kvinde- og et herrelandshold med ved vinterlegene i sydkoreanske Pyeongchang.

- Vi har mange firmaer ude at prøve at curle, men det er svært at få dem til at komme igen, siger Ole Jonsson.

OL-succes skal skaffe medlemmer

I Frederikshavn formår de trods det begrænsede medlemstal at mønstre to hold, som spiller med i den jysk-fynske turnering. I Aalborg er der en del studerende på medlemslisten, og derfor har klubben kun motionshold, da tiden ikke er der til at spille med i Danmarksturneringen.

De nordjyske curlingklubber håber, at årets vinter-OL i Sydkorea endelig kan give sporten sit gennembrud. Derfor er der åbent hus-arrangementer i både Aalborg og Frederikshavn, så interesserede spillere kan teste deres evner på isen i sporten, som er Danmarks femtemindste målt på antallet af aktive spillere.

De danske landshold indleder begge den olympiske turnering i Pyeongchang onsdag. Begge hold møder Sverige i den første af ni kampe i gruppespillet, hvor holdene, som ledes af henholdsvis Madeleine Dupont og Rasmus Stjerne Hansen, skal forsøge at hente sejre nok til at kvalificere sig til medaljekampene. 

Curlingsporten lever en forholdsvis anonym tilværelse, også i Nordjylland. Der er bare 40 medlemmer fordelt på to klubber - det skal der laves om på, hvis man spørger klubberne. Det sker dagen før de danske curlinglandshold skal i aktion ved vinter-OL i Sydkorea