Selvom der stadig er mere end to uger til ansøgningsfristen til at blive lægdommer, så ligger vi allerede langt over slutresultatet for sidste år, lyder det fra Frederikshavn Kommune. Foto: Joakim Brader

De unge vil gerne i retten

Flere vil bistå dommere, når tiltalte skal frikendes eller dømmes i retssager. Jagten på lægdommere går godt i Frederikshavn

Ved retssager får dommere hjælp af helt almindelige mennesker som lægdommere - også kaldet domsmænd eller nævninge, hvis den tiltalte risikerer en lang fængselsstraf. Og lige nu er landets 98 kommuner på udkig efter nye lægdommere, der skal bistå dommerne. 

En lægdommer sidder i fire år, og nu er en periode ved at være slut, så landets 98 kommuner leder efter nye lægdommere - og i Frederikshavn Kommune går det rigtigt godt med en ny tilgang til rekrutteringen.

- Vi går målrettet efter de unge og nydanskere, fordi dem mangler vi hver gang blandt vores ansøgere. Selvom der stadig er mere end to uger til ansøgningsfristen, så ligger vi allerede langt over slutresultatet for sidste år, siger Danni Nikolajsen, der er formand for grundlisteudvalget.

Det er grundlisteudvalget, der er ansvarlige for at indsamle ansøgere til grundlisten. Frederikshavn Kommune skal indsamle minimum 200 ansøgere, der så overdrages til Vestre Landsret. Under seneste ansøgningsrunde for fire år siden søgte 208 om at blive lægdommer. I år indsamles ansøgerne på en ny, digital måde og kampagnen benytter sig blandt andet af kreativ video.

- Vi nærmer os hastigt 300 ansøgere, og der er stadig tid at løbe på. Og når vi kigger på ansøgernes alder, så er de væsentligt yngre end sidste gang. Dog mangler vi stadig nydanskere på listen, så dem hører vi gerne fra, siger Danni Nikolajsen.

Hver tiende ansøger i år er mellem 18 og 30 år, sidste gang var det færre end én ud af 30. Fristen for at søge som lægdommer for Frederikshavn Kommune er fredag den 8. februar.

De udvalgte lægdommere får 1100 kroner pr. dag i retssalen.