Derfor købte investor omstridt øjebæ i Skagen uden at se huset først
Historisk ejendom midt i Skagen vækker vrede blandt flere lokale og turister, for huset er en øjebæ for det idylliske kvarter tæt på historiske monumenter.
Kritikken hagler ned over den 167 kvadratmeter store gule hjørnejendom midt i Skagen. Huset er faldefærdigt og farligt at passere, lyder kritikken.
- Jeg er bange for at få et vindue eller gavl i hovedet, når jeg går forbi. Jeg kan se, der er revner flere steder i bygningen, og jeg har hørt, der gror græs på førstesalen. Hvis det er rigtigt, så kan det jo betyde, de bærende bjælker er fyldt med fugt, eller hvad de ellers kan være fyldt med, og så kan huset jo styrte sammen når som helst, og det, tænker jeg, er farligt, siger Jens Christian Wandt, der er "fritidsskagbo" og har hus få meter fra det omstridte hus.
Købte uden at se det
Det er huset på Oddevej 7 i Skagen, der er tale om.
Et hus Denis Granell købte for omkring 12 år siden. Og købet var lidt en tilfældighed.
- Jeg blev kontaktet af en, der gerne ville sælge, som tænkte, at det var en god beliggenhed i Skagen. Så købte jeg det, fortæller Denis Granell, der ejer DG Ejendomme i Korsør.
For ham er huset i Skagen en investering, der i dag er vurderet til godt seks millioner kroner. En ejendomsinvestering ligesom de omkring 750 andre lejemål han har over hele landet.
- Det var lidt en tilfældighed, jeg købte huset. Jeg så det ikke før, jeg købte det, og jeg tror, der gik seks år, før jeg kom forbi og så det, siger Denis Granell og tilføjer:
- Det er købt som en investering, og jeg gav 1,8 millioner kroner for det. Så selvfølgelig skal der ske noget med det på et tidspunkt.
- Så er der noget at snakke om
Han erkender, at huset i dag er en sand øjebæ i gadebilledet i Skagen, men han tager kritikken fra Skagen med ro.
- Så er der da noget at snakke om, lyder det fra ejeren, der nægter, at huset er farligt.
- Jeg har indimellem fået besked fra kommunen om, at der er noget, der skal gøres, og det har jeg fået gjort. Blandt andet har jeg fået en glarmester til at skifte glas i vinduer for halvandet år siden, fortæller Denis Granell.
Kommune: Forsvarlig stand
Ejendommen er i juni sidste år som helhed vurderet af Frederikshavn Kommune i sikkerhedsmæssigt forsvarlig stand.
En vurdering, som Jens Christian Wandt stiller sig uforstående overfor. Han kan ikke se, at der er sket nogle forbedringer med ejendommen, siden han tilbage i januar 2022 første gang klagede til kommunen over ejendommen.
Allerede dengang gjorde han kommunen opmærksom på, at folk, der bor i området, frygter, at gavlen kan styrte sammen når som helst, ligesom murværket smuldrer, og skodder er blæst af vindue.
- Det ser værre ud i dag end i 2022, så jeg ved ikke, hvad der er sket, siger Jens Christian Wandt.
Kommune tjekker igen til foråret
Frederikshavn Kommune understreger, at det visuelle indtryk ikke indgår i den vurdering, kommunen har foretaget - vurderingen går på sikkerheden, og der var dengang ikke fare for nedstyrtende bygningsdele.
"Modtager vi en klage på at det vurderes, at en ejendom er farlig (f.eks. pga. nedstyrtningsfare) tager vi altid på tilsyn for at kunne lave en konkret vurdering. I det konkrete tilfælde har vi en aktiv sag kørende, hvorfor vi under alle omstændigheder foretager tilsyn i dette forår", skriver Frederikshavn Kommune i en mail til TV2 Nord.
Frederikshavn Kommune holder således løbende øje med den historiske ejendom, men understreger, at man ikke kan blande sig i, hvordan huset ser ud. Den private ejendomsret sikrer ejere råderet over ejendommen. Det er kun, hvis ejendommen er til fare, at kommunen kan gøre noget.
Bevaringsværdigt og historisk
Oddevej 7 er dog bevaringsværdigt og bygget i 1910. Det ligger få hundrede meter fra blandt andet Skagens Kunstmuseer, Anchers Hus og Brøndums Hotel.
Ejendommen blev bygget af daværende slagter Mads Hesselholt som butik, stald, slagteri og beboelse, og på hjørnet lige overfor var bager Julius Winther. Således var Oddevej tilbage i starten af år 1900 en central adresse for Skagens handelsliv.
Turister kører forbi
I dag passerer tusindvis af lokale og turister hvert år det omstridte hus, når turen går til Grenen. Og det ærgrer blandt andre Jens Christian Wandt, at huset skæmmer og går ud over æstetikken i området.
- Det er en torn i øjet, for folk heroppe i Skagen er ellers så gode til at passe på husene og sørger for, at de ser pæne ud, derfor stikker det her hus også ud, siger Jens Christian Wandt.
Ejeren af huset, Denis Granell, medgiver, at huset ikke er kønt.
- Tag og ydervægge er i orden, understreger han og tilføjer, at han har planer om enten at renovere eller få lov at rive huset ned.
Sidstnævnte kræver en tilladelse fra Frederikshavn Kommune.
I øjeblikket er der tre lejligheder i huset, men ingen har boet der i omkring ti år.
Stod det til Jens Christian Wandt, der går eller kører forbi det omstridte hus hver gang, han skal ud og hjem til sit eget hus, så er sagen meget simpel. Der skal ske noget - og der skal ske noget snarest.
- I min optik vil det være bedst, hvis revet ned og bygget op igen helt ud til vejen. Det vil blive smukt, tænker jeg, lyder det fra ham, der nu to gange har klaget til kommunen over huset på hjørnegrunden midt i Skagen.