Efter dødsulykke hjælper Danmark kenyanske dykkere
Foto: Hans-Christian Lauritzen
Koporal Kilayo Salaon fra den kenyanske flåde sammen med sin danske instruktør Benny Nielsen.
Kenya vil lære af Danmark, og derfor besøger Kenyanske dykkere Frederikshavn for at være i stand til at dykke dybere og længere.
Korporal Kilayo Salaon får en sidste gennemgang af udstyret. Om lidt skal han i poolen på Søværnets Sergentskole i Frederikshavn
- Det er lidt udfordrende, fordi det er vores anden dag, men med vores gode undervisere, så udvikler vi os hver dag, fortæller Kilayo Salaon, da TV2 Nord møder ham på bassinkanten.
Kenya de havde et ønske om at få udvidet deres dykkerkompetence, og det er en kompetence, som vi har i Danmark
Kjeld Gaard-Frederiksen, kommandørkaptajn og danske militærrådgiver i Kenya
Til at undervise har Kilayo Salaon, Benny Nielsen, fra søværnets dykkertjeneste.
- De er meget lærenemme og har højt gåpåmod, så det er fint, siger Benny Nielsen.
Kenya vil have dansk hjælp
Det er den kenyanske flåde, der har bedt om hjælp fra Søværnet.
En ulykke i 2019 ved Kenyas største havneby Mombasa kostede en mor og hendes datter livet. Deres bil gled af en færge og sank. På grund af vanddybden på godt 50 meter, havde Kenyas flåde ingen dykkere eller udstyr til at bjærge hverken de to omkomne eller bilen.
- Hvis vi ser på det eksempel, så fandt vi ud af, at vi havde nogle udfordringer med at dykke dybt. Med det her udstyr kan vi komme ned på 54 meter, så det vil hjælpe os med at løse den slags opgaver, forklarer løjtnant Morris Imgamga fra Clearance Diving Unit i den kenyanske flåde.
Prisen er to millioner kroner
Danmark sagde ja til at hjælpe Kenya. Foreløbig med en dykkerbåd, uddannelse og seks såkaldte elektroniske rebreathere. Dykkerudstyr, der giver soldaterne mulighed for at være neddykket på dybt vand i op til tre timer.
- Kenya de havde et ønske om at få udvidet deres dykkerkompetence, og det er en kompetence, som vi har i Danmark, så det kunne vi godt bidrage med, siger kommandørkaptajn Kjeld Gaard-Frederiksen, der til daglig er den danske militærrådgiver i Kenya.
Uddannelse og udstyr til den Kenyanske flåde står i cirka to millioner.
- Det passer ind i vores freds- og stabiliseringsprogram om at gøre Kenya bedre til at løse sådan nogle fundamentale flådeopgaver eller søværnsopgaver, som dykning er en del af, påpeger Kjeld Gaard-Frederiksen.
Se hele TV2 Nords historie her:
Uddannelsen går fremad
Kenya har 450 kilometer kystlinie ud til det Indiske Ocean og et par rigtig store og dybe søer, så der bliver nok at lave for soldaterne, når de engang er færdiguddannet. Foreløbig går dagens træning godt.
Det gik rigtig godt. Det går den rigtige vej, som man siger. Fremad
Benny Nielsen;Underviser, Søværnets Dykkertjeneste
- Det var rigtig fint og en god oplevelse. Det var anden gang, jeg dykkede med al udstyret, og jeg lærte en hel masse fra Benny. Jeg er taknemmelig, siger korporal Kilayo Salaon til TV2 Nord, og han bliver hurtigt suppleret af sin underviser.
- Det gik rigtig godt. Det går den rigtige vej, som man siger. Fremad. Så det skal nok blive godt, slutter Benny Nielsen.
Senere på ugen sejler de syv kenyanske soldater Søværnets dykkerskibe til området nord for Samsø for at prøve deres nye udstyr i havet.