LIGE NU:

Efter hærværk på Saltum Strand: Der er også ATV-spor i Skagen-klit

Familie opdagede, at der var tydelige spor efter dæk på stor fredet klit i Skagen.

John Tryk er oprindeligt fra Skagen og kan huske, hvordan han som barn sammen med kammeraterne rendte rundt i klitterne, og derfor irriterer det ham også nu at se, at der tilsyneladende bliver udøvet hærværk mod en af de største klitter i området.

For søndag da han sammen med familien var ude og gå, opdagede han tydelige spor efter dæk på den fredede klit i Skagen.

- Vi gik fra parkeringspladsen for enden af Damvej ned på stranden og mod syd. Der så vi sporene fra en ATV på stranden, det viste sig, at de gik videre op i klitterne, fortæller John Tryk.

Han kom til at tænke på, om der kunne være en sammenhæng mellem det og det syn, som man i weekenden i klitterne ved Saltum Strand kunne opleve; nemlig at klitterne var pløjet op af en ATV.

TV2 Nord havde søndag netop omtalt, at sommerhusejer Finn Boserup har anmeldt til politiet, at han havde set, tre ATV´er køre op og ned ad klitterne på Saltum Strand. Og på strækningen på cirka en kilometer, har han taget billeder, der viser, hvordan de er kørt igennem marehalmen på klitterne.

- Det er jo nærliggende at tro, at det kunne være den samme, siger John Tryk og tilføjer, at han synes, det er irriterende, at se fredede klitter blive ødelagt på den måde.

Ifølge Skov- og Naturstyrelsens skovridder i Vendsyssel, Jesper Blom Hansen, er det heldigvis ikke ofte, at klitterne på den måde bliver ødelagt, og da TV2 Nord mandag taler med skovridderen, har han ikke modtaget information om, at den også i Skagen skulle være gal med ræs i fredede klitter.

- Der er en grund til, at de er klitfredet. Det er en sårbar naturtype, som ikke tåler meget slid. Når marehalmen ødelægges, kan det blandt andet betyde sandflugt, og det bliver træls for mange; for så snart vinden får fat, vil det blive svært at komme ned på stranden, forklarer han.

Formanden for Danmarks Naturfredningsforening i Jammerbugt Kommune, Søren Rosenborg, mener, at ATV-kørsel på stranden er et stigende problem.

- Det er jo hamrende ulovligt, og det er noget forbandet svineri faktisk, siger han.

Nordjyllands Politi har indtil videre modtaget anmeldelse fra Saltum Strand, men vil efter TV2 Nord har forelagt situationen fra Skagen også se på den sag. Det oplyser Peter Skovbak, der er efterforskningsleder og politikommissær hos Nordjyllands Politi i Frederikshavn.