01:54

Myndighederne skal tale bedre sammen, så de får stoppet folk, som vil snyde sig til CPR-nummer i Danmark.

Efter nordjysk afsløring: Samarbejde skal forhindre CPR-snyd

Myndighederne skal arbejde bedre sammen på tværs, så man undgår snyd med offentlige ydelser. Det fremgår af en redegørelse fra Skatteministeriet.

Redegørelsen kommer efter, at TV2 Nord sidste år afslørede, hvordan en ungarsk kvinde havde snydt sig til at få CPR-nummer i Danmark med en falsk ansættelsekontrakt, så hun kunne modtage sociale ydelser i Danmark. 

Den ungarske kvinde var i kontakt med forskellige kommunale og statslige instanser, men ingen stoppede kvinden snyd eller underrettede hinanden om sagen. 

- Konklusion er, at myndighederne ikke har været gode nok til at tale sammen. Hvis man havde det, så kunne man have forhindret det. Det betyder, at vi fremover skal sikre, at der er et bedre myndighedssamarbejde, så vi kan fange de her svindlere, siger skatteminister Karsten Lauritzen (Venstre).

04:35

Vi fortsætter historien om falske ansættelseskontrakter, og historien bringer os til både Nigeria og et falskt firma på Fyn

Luk video

TV2 Nord fortalte sidste år i en række indslag, hvordan det lykkes den ungarsk kvinde at få CPR-nummer i Danmark, da hun med hjælp fra en nigeriansk advokat forfalskede både ansættelseskontrakt og et andet dokument for at få CPR-nummer. Kvinden var i kontakt med både Frederikshavn Kommune og Statsforvaltningen for at få CPR-nummer i Danmark.

Minister: Snydere har udnyttet systemet

- Vi har fået opbygget et for stort burekrati, hvor dygtige embedsmænd på deres område kun sidder og kigger på det, som de har ansvar for og ikke den samlede værdikæde. Det er der så nogle snydere og svindlere, som har udnyttet, siger skatteministeren. 

Midt i april overnattede den 31-årige kvinden på Bed & Breakfast i Elling sammen med en anden mand fra ungarsk og advokaten fra Nigeria. Et par uger senere opdagede Bed & Breakfast-parret i Elling, at kvinden fra Ungarn havde taget folkeregisteradresse hos dem, da der begyndte at komme breve til hende. 

03:51

Den ungarske kvinde, der i april forfalskede sig til en adresse hos ægteparret Noröberg har formentlig fået hjælp fra en nigeriansk advokat.

Luk video

Vist falsk dokument

Overfor Statsforvaltningen havde kvinden vist et falskdokument, som skulle dokumentere, at hun havde adresse i Elling. 

Den socialdemokratiske Bjarne Laustsen har rejst sagen overfor skatteministeren.

- Med det her synes jeg, at der er lagt op til, at hvis man har mistanke til en borger, der retter henvendelse, så skal man være klar på, at man er nødt til at tjekke det hele vejen igennem, siger Bjarne Laustsen (Socialdemokratiet).

Efter sagen fra Elling er der nedsat en arbejdsgruppe, som skal undersøge, hvordan man forenkler myndighedssamarbejdet mellem kommunale og statslige myndigheder. 

- Jeg tror ikke, at lovgivningen skal ændres. Den er sådan set god nok, men der er behov for, at de myndigheder, der er på området inklusive kommunene, håndhæver lovgivningen, siger Karsten Lauritzen.