Eftertragtede tabletter er landet - kunder opfordres til at tænke sig om

De nordjyske apoteker har haft usædvanligt travlt, efter myndighederne kom med nyt om, hvordan private hjemmeberedskab bør se ud.

Det er ganske alvorligt, og det mærker man også på Løve Apoteket i Frederikshavn.

Efterspørgslen på medicinsk jodtabletter er stor, efter myndighederne har meldt ud, at man anbefaler alle danskere under 40 år til at have jodtabletter hjemme på hylden.

For få dage siden blev Beredskabsstyrelsens tjekliste til danskerne opgraderet med en anbefaling, der får en blandet modtagelse på Løve Apoteket i Frederikshavn . Foto: Henriette Maj Pedersen

quote Det er vigtigt med vejledning, så man ved, hvilket produkt det er, for det er jo ikke bare sådan et impulskøb

Gitte Fuglsang, Farmaceut, Løve Apoteket, Frederikshavn

- Min første tanke var, åh nej, de piller har vi ikke, men det gik heldigvis hurtigt op for mig, at der var en plan, og der lige nu er 150.000 pakker på vej til hele landet, forklarer Gitte Fuglsang, der er farmaceut på Løve Apoteket i Frederikshavn.

Og kunderne skulle da heller ikke gå forgæves længe, for allerede få dage efter nyheden om Beredskabsstyrelsens vurdering af vigtigheden af jodtabletter var ude, ankom de første pakker til Frederikshavn.

Gitte Fuglsang er farmaceut på Løve Apoteket i Frederikshavn og hun og kollegerne har nu fået en ny opgave, nemlig at informere kunderne om medicinsk job. Video: Henriette Maj Pedersen

Hvis myndighederne slår alarm

Det er især børnefamilier, der har været hurtigt ude og efterspørge tabletterne, som ikke er de samme som de jodtabletter, man hele tiden har kunnet købe som kosttilskud.

- Det er vigtigt at understrege, at det her er noget helt andet, og det er tabletter, der kræver, at man sætter sig ind, hvornår og hvem der skal have dem. Det er vigtigt med vejledning, så man ved, hvilket produkt det er. For det er ikke bare et impulskøb, forklarer Gitte Fuglsang.

De medicinske jodtabletter skal nemlig i udgangspunkt slet ikke tages - medmindre myndighederne slår alarm.

Og så skal man nøje følge anvisningerne fra myndighederne.

- Vi forsøger at bevare roen og informere vores kunder så godt, vi kan. Det er selvfølgelig alvorligt, men ikke lige nu og her - og måske aldrig, så der er ingen grund til at gå i panik, lyder det fra Gitte Fuglsang.

Frygt for atomkatastrofe

Opfordringen kom i sidste uge samtidig med, at Beredskabsstyrelsen og forsvarsministeren meldte ud, at Danmark står i en alvorlig situation, idet der er en hybrid trussel som følge af krigen i Ukraine.

Der er fare for, at en krise vil ramme virksomheder, myndigheder og velfærdssektoren - og ikke mindst en frygt for en atomkatastrofe - og dermed kan der blive brug for jodtabletter, da de kan forhindre kroppen i at optage radioaktivt jod ved et nukleart udslip.

- Vi forsøger at bevare roen og informere vores kunder så godt, vi kan, det er selvfølgelig alvorligt, men ikke lige nu og her - og måske aldrig, så der er ingen grund til at gå i panik, lyder det fra Gitte Fuglsang. 

- Det er skræmmende

- Det er skræmmende, at vi er nået dertil, siger Hanne Hadberg fra Frederikshavn, der er en af de mange, der allerede har sikret sig et de medicinske jodtabletter.

Ikke til sig selv, da dåbsattesten afslører, at hun har passeret 40 år, men derimod til sine voksne børn.

- Jeg skyndte mig at købe på dagen, inden de blev revet væk, fortæller hun, da TV2 Nord møder hende på apoteket.

Også Christina Munk Myrtue er på apoteket sammen med sin mand og to børn, og familien er nogle af dem, der også er klar, hvis krisen for alvorlig skulle opstå.

- Min første reaktion var, at jeg måtte se at få bestilt nogle, så det gjorde jeg på webapoteket, og de kom faktisk her til morgen, fortæller hun.

Forsker: Der er ingen akut trussel

Annemette Langthjem har hørt myndighedernes anbefalinger, men hun har endnu ikke jodtabletter klar til familien.

- Jeg er nok bare typen, der tager en dag ad gangen, men selvfølgelig ligger det i baghovedet, siger hun.

Der er ifølge seniorforsker Sven Poul Nielsen fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU) også god grund til at slå koldt vand i blodet. Ifølge ham er der ingen akut trussel, der gør, at det er vigtigt med medicinsk jod lige nu.

- Jod kan være af betydning, hvis vi står midt i atomudslip som for eksempel tilfældet var med Tjernobyl, men der kan jeg slet ikke se, at vi er, siger han.

Ifølge seniorforsker Sven Poul Nielsen fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU) er der god grund til at slå koldt vand i blodet, for der er ifølge ham ingen akut trussel, der gør, at det er vigtigt med medicinsk jod lige nu. Foto: TV2 Nord

Man skal kunne klare sig i tre dage

Opfordringen om at have jodtabletter i sit hjemmeberedskab, er blevet tilføjet den liste over ting, som Beredskabsstyrelsen anbefaler, at man har derhjemme for at kunne klare sig selv i tre døgn i tilfælde af en krise. Man kan læse mere om tjeklisten og gode råd til, hvad man skal have hjemme for at kunne klare sig for eksempel uden strøm, vand og varme på Beredskabsstyrelsens hjemmeside.


Seneste nyt

fra Nordjylland