Direktør for Erhvervshus Nord i Frederikshavn Niels Bay Christensen er tilfreds med resultatet i ny måling af erhvervsklimaet i kommunerne. Foto: Mick Knive Anderson

Erhvervsklima: Frederikshavn Kommune er højdespringer - Vesthimmerland styrtdykker

Frederikshavn Kommune springer højest, mens Vesthimmerlands Kommune styrtdykker i ny måling af erhvervsklimaet i kommunerne.

Fra en beskeden plads midt i feltet kravler Frederikshavn Kommune 29 pladser frem på rangliste over erhvervslivets tilfredshed med kommunerne. Det viser en ny undersøgelse lavet af Dansk Industri (DI). 

Frederikshavn Kommune er dermed regionens højdespringer i Dansk Industris temperaturmåling på kommunernes erhvervsklima. Sammen med en stigning i antallet af virksomheder, der vil anbefale andre at etablere sig i Frederikshavn Kommune, trækker resultatet tråde til kommunens indsats for, at virksomheder får særbehandling.

- Placeringen blandt Danmarks tyve mest erhvervsvenlige kommuner er ikke bare glædelig, den er også resultatet af en langsigtet indsats og udtrykker, at kommunen har valgt den rigtige strategi, siger borgmester i Frederikshavn Kommune, Birgit S. Hansen. 

Borgmester i Frederikshavn Kommune, Birgit S. Hansen.

- Tallene fra DI tyder på, at vi er på rette vej. Når den overordnede tilfredshed med erhvervsvenligheden stiger mere i Frederikshavn Kommune, end den gør i resten af Danmark, så kan man kun blive glad. Det skal være attraktivt at drive virksomhed i Frederikshavn Kommune, og det arbejder vi med. Det er et langt sejt træk, og derfor er det meget tilfredsstillende at se indikationer på, at det lykkes, uddyber hun.

Virksomhedernes adgang til kvalificeret arbejdskraft er et andet område, der fremhæves i undersøgelsen. Frederikshavn Kommune har iværksat en række initiativer for, at det skal lykkes. Heriblandt at ansætte en erhvervsplaymaker der arbejder for, at flere unge skal tage en erhvervsuddannelse.

Det er et langt sejt træk, og derfor er det meget tilfredsstillende at se indikationer på, at det lykkes.

Birgit S. Hansen, borgmester i Frederikshavn Kommune

Senest har kommunen skabt en tilflytterservice og hjemmesideportal, MoveNorth.dk, der skal bistå virksomhederne i at besætte ledige job. 

- Der er de seneste år opbygget et solidt samspil mellem erhverv og politikere og embedsmænd fra Frederikshavn Kommune med en tæt dialog om udfordringer og muligheder. Ingen af delene kan partnerne løfte alene. Vores kommune har taget de udfordringer til sig, som erhvervslivet har adresseret – og igangsat en række konkrete initiativer, som imødekommer udfordringerne, siger Niels Bay Christensen, erhvervsdirektør, Erhvervshus Nord. 

Direktør for Erhvervshus Nord i Frederikshavn Niels Bay Christensen. Foto: Mick Knive Anderson

I regionen er den højst placerede kommune Rebild på en 15. plads - en plads foran Frederikshavn og fire pladser foran Jammerbugt. I Rebild er det især den kommunale sagsbehandling, der trækker op. 

I den modsatte ende ligger Thisted og Vesthimmerland på hhv. en 64. og 65. plads. Undersøgelsen viser, at Vesthimmerland Kommune styrtdykker på vurderingen af samtlige parametre i undersøgelsen - på nær brugen af private leverandører.  

- Vesthimmerland lider et stort dyk i årets undersøgelse, hvor de falder 47 pladser tilbage. Der har været nogle sager, som har fyldt meget i medierne. Og det kan ikke undgås, at det præger virksomhedernes opfattelse af erhvervsvenligheden. Jeg vil tro, at vi kommer til at se et bedre erhvervsklima, så snart der igen er ro på den politiske scene, siger Peter Rindbæk, formand for DI Aalborg om resultatet. 

Resultaterne for de øvrige nordjyske kommuner ser sådan ud i forhold til sidste år (der deltog 96 ud af 98 kommuner i undersøgelsen): 

 • Frederikshavn: Nummer 16 (+29 siden sidste år)
 • Hjørring: Nummer 52 (+14 siden sidste år)
 • Brønderslev: Nummer 27 (+11 siden sidste år)
 • Aalborg: Nummer 69 (-9 siden sidste år)
 • Jammerbugt: Nummer 19 (+2 siden sidste år)
 • Thisted: Nummer 64 (+24 siden sidste år)
 • Morsø: Nummer 35 (+28 siden sidste år)
 • Vesthimmerland: Nummer 65 (-47 siden sidste år)
 • Rebild: Nummer 15 (+5 siden sidste år)
 • Mariagerfjord: Nummer 49 (-6 siden sidste år)
 • Der er ingen data fra Læsø Kommune

Du kan se hele ranglisten her. 

Fakta om undersøgelsen

DIs Erhvervsanalyse undersøger det lokale erhvervsklima i 96 kommuner (to kommuner deltager ikke, fordi der er for få virksomheder).
I Frederikshavn Kommune er der indhentet svar fra 100 ud af 328 adspurgte virksomheder.
Besvarelserne repræsenterer 3.760 arbejdspladser, hvilket svarer til ca. 20,6 pct. af de privat beskæftigede i kommunen.
Frederikshavn Kommune er i år nummer 16, i 2016 var kommunen nummer 45.