04:47

Frederikshavn byråd ventes at afgøre tvist om Sæby Å

Foto: Mick Anderson

1 af 2

Faunapassage stemt ned: Miljø omkring vandmølle er for værdifuld

24 ud af byrådets 31 medlemmer stemte onsdag aften nej til at etablere en faunapassage i Sæby Å. Kultur vandt over natur.

Byrådet i Frederikshavn Kommune nedstemte onsdag aften et forslag om at etablere en faunapassage i Sæby Å, der giver fisk og anden fauna fri passage i hele åløbet.

Historien om stemmeværket, vandmøllen og de manglende fisk i Sæby Å strækker sig mere end 35 år tilbage, men onsdag aften kom der så en politisk stillingtagen til forslaget, og her blev konklusionen, at natur tabte til kultur.

24 af byrådets 31 medlemmer valgte at stemme nej til forslaget om at etablere en fisketrappe med den begrundelse at miljøet omkring stemmeværket og vandmøllen har så stor en kulturel værdi, at man ikke vil ændre på det for å-livets skyld.

- Det er utilgiveligt, det de sidder og beslutter. De har ikke forstået, hvad det her drejer sig om, og de går direkte imod lovgivningen, sagde Jesper Christensen, der er formand for Sæby Lystfisker Klub til TV2 Nord kort efter, at beslutningen var truffet.

- Det her slutter ikke, for naturen har sin ret og det er en lov, der skal overholdes. Det skal Frederikshavn Kommune også, siger Jesper Christensen videre med henvisning til de regler fra EU, der siger, at fisk skal have fri adgang til hele åløbet.

Sagens kerne findes 600 meter oppe ad Sæby Å. Her finder man den gamle vandmølle og et stemmeværk. Stemmeværket forhindrer fisk i at svømme videre op ad åen, og derfor er Sæby Å meget fiskefattig.

- For at bevare en ordentlig fauna i vores å skal vi have fiskene herop. Vi kan ikke blive ved med at sætte fisk ud, sagde Jesper Christensen onsdag eftermiddag, da man endnu ikke vidste at en faunapassage ville blive stemt ned.

- Vi brugere mere end 60.000 kroner om året på at sætte fisk ud, sagde Jesper Christensen videre.

Hør borgmester Birgit Hansen fortælle, hvorfor byrådet kom frem til at stemme imod forslaget.

02:59 Luk video