For første gang i Danmark: - Det er et wauw-værk

For første gang nogensinde er et af kunsthistoriens største værker landet i Danmark, nemlig Claude Montes Impression, Soleil Levant.

Der er tale om et fuldstændig sensationelt lån, når det franske museum Musée Marmottan Monet låner et af sit hovedværker fra Claude Monet til Skagens Museum.

Det er værket her "Solnedgang" eller  Impression, soleil levant, som det hedder på fransk, der for første gang nogensinde netop er landet på dansk jord. Foto: Musee d’Orsay, Paris
Det er værket her "Solnedgang" eller Impression, soleil levant, som det hedder på fransk, der for første gang nogensinde netop er landet på dansk jord. Foto: Musee d’Orsay, Paris

- Jeg tror godt, man kan sige, det er et wauw-værk. Det er det værk, der har givet navn til impressionismen, og det er fuldstændig fantastisk at få lov til at vise det i Skagen, siger Lisette Vind Ebbesen, direktør på Skagens Kunstmuseer og tilføjer:

- Det er helt ekstraordinært, at Monets værk er her, for det har aldrig været vist i Danmark før.

- Jeg tror godt, man kan sige, det er et wauw-værk, lyder det fra Lisette Vind Ebbesen, der er direktør på Skagens Museum om Claude Monets hovedværk, Impression, soleil levant. Video: Jesper Christiansen

Udstillingen med værket fra grundlæggeren af den kendte kunstretning, impressionisme, Claude Monet er en del af den store udstilling, som Skagens Museum lige nu er ved at gøre klar til. 

Krøyers franske forbindelser

Det er en udstilling om Skagensmaleren P. S. Krøyer og hans franske forbindelser, og i den forbindelse kommer man ikke uden, at impressionisterne også var en vigtig del af den franske kunstscene, som Krøyer oplevede i sin tid i Paris.

Og selvom Krøyer også kunstnerisk var helt sin egen, så er der ifølge museumsdirektøren en mystisk samklang mellem de to malere, Monet og Krøyer. 

- For mens der i Frankrig ikke var stor interesse for netop Monets mesterværk, en solopgang, så var det derimod et uomgængeligt tema for de nordiske malere. Derfor er det også helt unikt at kunne se netop dette værk på et museum, hvor både P.S. Krøyer og de skandinaviske solopgange er så rigt repræsenteret, lyder det fra Skagens Kunstmuseer.

Museets største satsning

Udstillingen er museeets største internationale satsning nogensinde og rummer en række uvurderlige værker, som er transporteret til Skagen i største hemmelighed.

- Der er nogle vigtige lån, og lige nu er det nærmest magisk her, da det hele begynder at folde sig ud, og det bliver en helt fantastisk udstilling, lyder det fra museumsdirektøren.

Internationalt samarbejde

Det, der er ved at folde sig ud i lokalerne i Skagen lige nu, er, flere års intenst arbejde og samarbejde med det franske museum Musée Marmottan

- Hele samarbejdet har handlet om sammen at grave sig så dybt ned i Krøyers franske forbindelser – det er både vores kunsthistorikere og franske kunsthistorikere der har arbejdet sammen. Det har været en fantastisk tur og samarbejdet med Paris og den viden, der er kommet ud af forskningssamarbejdet har været helt specielt, forklarer Lisette Vind Ebbesen.

Udstillingen hedder "Krøyer og Paris - franske forbindelser og nordiske toner" og markerer således afslutningen på et treårigt tværnationalt forskningsprojekt om P.S. Krøyer og kunstnerens franske forbindelser.

P.S. Krøyer: Skagboere går ud på nattefiskeri. Sildig sommeraften, 1884. Foto: Musee d’Orsay, Paris
P.S. Krøyer: Skagboere går ud på nattefiskeri. Sildig sommeraften, 1884. Foto: Musee d’Orsay, Paris

Krøyers særlige stil

Krøyer kom første gang til Paris i 1877 og hans mange breve fortæller om, hvilken betydning den franske kunst havde ikke blot for Krøyers egen udvikling som maler, men også for kunstnerkolonien i Skagen og dansk kunsthistorie.

I udstillingen er det muligt at følge Krøyer i de vigtige år fra 1877, hvor han rejser til Paris som ung kunstner og frem til 1900, hvor hans franske eventyr når sit klimaks.

Krøyers franske forbindelser vurderes til at være betydningsfulde og blivende. Samtidig gav han selv den franske kunstscene noget eksotisk: Skagens blå time over vindstille hav ved den lyse sandstrand med fiskere eller hvidklædte kvinder, der vender blikket indad, mens skumringen lægger sig over landet. Det skarpe lys på en solskinsdag med børn, der lystigt leger og bader i vandet, eller månelyset over heden ved midnat. Og de nordiske toner var en melodi, det internationale publikum godt kunne lide. Dengang som nu.

Dronning Margrethe åbner udstillingen

- Jeg glæder mig til at se det hele færdig, jeg glæder mig til at se Krøyer sat sammen med de her franske værker, som er håndplukket igennem en lang proces. Så den dag, vi åbner, bliver helt fantastisk se det hele sat sammen, siger museumsdirektøren.

Det bliver iøvrigt dronning Margrethe, der står for den officielle åbning torsdag 12. maj. 


Seneste nyt

fra Nordjylland