Et gammelt antiubådsprojektil er dukket op i forbindelse med havneudvidelsen ved Flådestation Frederikshavn. Foto: Flådestation Frederikshavn

Et gammelt antiubådsprojektil er dukket op i forbindelse med havneudvidelsen ved Flådestation Frederikshavn. Foto: Flådestation Frederikshavn

1 af 2

Fortiden gravet frem: Gammel ammunition fundet i havnebassin

En havneudvidelse kan føre til de mest besynderlige fund. Et antiubådsprojektil er dukket op af havbunden ved Flådestation Frederikshavn.

At havnebassinnet ved Flådestation Frederikshavn skal graves større og dybere, er ikke i sig selv specielt opsigtsvækkende. Det er til gengæld nogle af de ting, der i forbindelse med gravearbejdet dukker op fra havbunden. Det er nemlig meget mere end gamle cykler, der bliver fundet.

Da entreprenøren Arkil i sidste uge løftede en grabfuld havbund op, fulgte der en større bombelignende genstand med. Arkils procedurer siger, at den slags skal lægges tilbage, og derfor blev den forsigtigt lempet tilbage i vandet, og Minørtjenesten blev tilkaldt for at undersøge fundet nærmere.

Selv om Arkil havde markeret positionen, var det ikke en helt let opgave for minørerne, der måtte bruge flere timer på ti meters dybde i det iskolde vand, inden de fandt frem til genstanden og kunne konstatere, at den var ufarlig, og kunne bjærges.

Det viste sig ved nærmere eftersyn, at der er tale om et ufarligt antiubådsprojektil, som formentlig er tabt i vandet for op imod 40 år siden, og med stor sandsynlighed har været brugt til øvelser.

Det er ikke første gang i løbet af havneudvidelsen, at man finder gammel ammunition i havnebassinet. I oktober dukkede en gammel tysk eller engelsk bombe op. Den var dog også aldeles ufarlig, idet den var tømt for indmad, og det kun var det tomme hylster tilbage. Bomben har formentlig været brugt som attrap under øvelser.

Flådestationen regner ikke med, at det er slut med de gamle fund, da der kan gemme sig mange ting i havnebassinet, men man forventer, at alle fund vil være ganske ufarlige.