LIGE NU:

Frederikshavn Gymnasium vil lave autisme-klasse: Kan ikke finde pengene

Der er for mange velbegavede unge i Vendsyssel, der i ikke får en studenterhue, fordi de har en psykiatrisk diagnose. Dem vil Frederikshavn gerne hjælpe i en særlig HF-klasse, men skolen kan ikke finde pengene til det.

Det kan være svært at gennemføre HF eller gymnasium på almindelige vilkår, hvis man døjer med en psykiatrisk diagnose. Det siger erfaringerne på Frederikshavn Gymnasium. Derfor har rektor Inge Carlé længe drømt om at lave en særlig HF-klasse for hjælpe de psykisk sårbare unge.

- Der går faktisk velbegavede unge mennesker rundt I Nordjylland, der ikke får en uddannelse, fordi de ikke magter at gennemføre den i en almindelig klasse på 28 elever, siger rektor Inge Carlé. 

Aalborg Katedralskole, Nørresundby Gymnasium og Mariagerfjord Gymnasium har alle hf-klasser for unge med psykisk sygdom. Men der er ingen gymnasier Vendsyssel, der har det tilbud. Frederikshavn Gymnasium forsøgte ellers at lave sådan en klasse tilbage i 2015. Flere elever var meldt ind og der var holdt møder med forældrene, men planerne røg i vasken, fordi økonomien i sidste ende ikke hang sammen.

quote Der går faktisk velbegavede unge mennesker rundt I Nordjylland, der ikke får en uddannelse, fordi de ikke magter at gennemføre den i en almindelig klasse på 28 elever.

Inge Carlé, Rektor, Frederikshavn Gymnasium

- Vi lever i en taxameter-verden, hvor vi får tilskud per elev. Hvis vi laver en klasse med ti elever, så skal vi tage pengene et andet sted, og det er svært i de her tider, siger Inge Carlé.

I SIND - landsforeningen for psykisk sundhed er man ærgerlig over hf-klassen i Frederikshavn ikke blev til noget.

- Det gør mig rigtig ked af det, for alle statistikkerne viser at der bliver flere og flere unge, der får brug for lidt ekstra hjælp for at gennemføre en ungdomsuddannelse. Vi taber de her unge på gulvet, siger Jeanette Korsager Molbo Wadum, der er bestyrelsesmedlem af SIND Ungdom i Frederikshavn. Hun siger, at hun kender flere velbegavede unge i Frederikshavn med diagnoser, der forgæves har forsøgt at gennemføre HF.

På TV2Nord har vi tidligere fortalt om Mariagerfjord Gymnasium, der har stor succes med en HF-klasse, for unge med psykiatriske diagnoser. Der er maks 12 elever i klassen, og eleverne får højere karakterer og har lavere frafald end skolens andre HF-klasser. Eleverne får alle socialpædagogisk støtte til at strukturere hverdagen og lektielæsningen og der bliver lagt vægt på ro og struktur.

- Vi besøgt Mariagerfjord Gymnasium og vi har fulgt meget med i hvordan det er gået dernede. Det var en klasse som deres vi gerne ville lave heroppe, siger rektoren på Frederikshavn Gymnasium.

Hf-klassen i Mariagerfjord er lukningstruet. Den eksisterer kun fordi private fonde finansierer den. I forbindelse med den seneste gymnasieforlig søgte Mariagerfjord Gymnasium om at blive godkendt som Aspergers-skole. Det vil betyde, at klassen ville få taxameter penge for 28 elever, selvom der kun går 12 i klassen. Det spil tabte gymnasiet. Undervisningsministeriet valgte i stedet at godkende Aarhus VUC som Asperger-skole.

I Frederikshavn går eleverne med psykiatriske diagnoser stadig i de almindelige hf-klasser. Nogen klarer sig igennem - andre må droppe ud. Rektor ønsker stadig at lave den særlige hf-klasse, men kun hvis staten vil spæde til økonomisk. I følge Inge Carlé er behovet kun blevet større, for antallet af elever med psykiatriske diagnoser på gymnasiet stiger hvert år.