Foto: Robert Bedsted (arkivfoto)

Frederikshavn vil holde på den unge arbejdskraft

Frederikshavn afholder de næste tre dage idéværkstedet DRIVKRAFT for 8. klasseelever for at give dem et indblik i mulighederne for et fedt job i deres egen baghave.

Virksomhederne i Frederikshavn Kommune mærker allerede, hvor svært det er at skaffe kvalificeret arbejdskraft -  et problem, der kun bliver værre i fremtiden.

For at kunne opfylde virksomhedernes fremtidige behov for faglærte, er målet, at 45 procent af en ungdomsårgang i Frederikshavn Kommune skal vælge en erhvervsfaglig uddannelse i 2020.

Projektet DRIVKRAFT 17 er et af de konkrete tiltag, Frederikshavn Kommune søsætter, der skal åbne de unges øjne for, at der er masser af spændende job- og karrieremuligheder tæt på, hvor de bor.

Læs også Kampagne skal flytte højtuddannede nordpå

Lokale virksomheder vil fange eleverne

Til DRIVKRAFT inviteres 8. klasseelever fra hele Frederikshavn Kommune de næste tre dage til et idéværksted på Knivholt Hovedgård, hvor de lokale virksomheder RobLight A/S, Maritime Ship Supply og Farm Fun vil være til stede. 

Og RobLight A/S ser flere fordele i at deltage i DRIVKRAFT 17, fortæller Anne Mette Rahbek, der er salgschef i virksomheden.

- Vi er med på DRIVKRAFT for at gøre de unge opmærksomme på, at vi er her, og at vi kan en helt masse. Vi eksporterer de fleste af vores produkter og er ikke særligt synlige lokalt. Nu benytter vi en god lejlighed til at vise flaget, og for at 130 unge får øje på, at her er spændende arbejdspladser både for unge med en erhvervsfaglig uddannelse og for højtuddannede, siger Anne Mette Rahbek.

Læs også Kæmpe efterspørgsel på højtuddannede i Nordjylland

Unge hjerner tænker i andre baner

RobLight A/S, Maritime Ship Supply og Farm Fun præsenterer mandag eftermiddag hver sin udfordring for eleverne, der skal udvikle kreative og konkrete løsninger, som de præsenterer for virksomhederne onsdag formiddag. Anne Mette Rahbek forventer, at eleverne kommer på andre idéer, end virksomheden selv kan komme på.

- Unge hjerner tænker anderledes. Vi vil gerne inspirere de unge til at tænke større og sætte tanke- og idéprocesser i gang, som slår nogle krøller og genererer idéer, vi ikke selv ville komme på. De timer, vi bruger sammen med de unge, er rigtig godt givet ud. Vi får måske ikke en hel støbt idé, vi kan gå hjem og realisere 1:1, men jeg er sikker på, vi får inspiration til at tænke i nye retninger. Og som sidegevinst får vi indsigt i, hvad de unge forventer sig af fremtidens arbejdspladser og producenter. De er jo potentielt både vores fremtidige medarbejdere og kunder, siger Anne Mette Rahbek.

Fakta om DRIVKRAFT 17 

  • Frederikshavn Kommune har udviklet konceptet DRIVKRAFT 17, der har som formål at skabe et mødested i Frederikshavn kommune mellem de unge og lokale virksomheder.
  • Virksomhederne RobLight A/S, Maritime Ship Supply og Farm Fun samt cirka 100 elever fra 8. klasserne i Skoledistrikt Vest, og cirka 25 elever fra Halvorsminde Efterskole deltager i DRIVKRAFT 17.
  • En gruppe på cirka 35 lærere har forberedt sig til rollen som facilitator på DRIVKRAFT 17 på en læringsdag om innovative læringsprocesser.