Foto: Iben Hedemann

Frederikshavnske virksomheder bejler til folkeskoleelever

Frederikshavn Kommune sender virksomheder og folkeskoleelever stævnemøder i undervisningen for at få de unge til at vælge erhvervsuddannelse og job i Frederikshavn.

Hvad arbejder virksomhederne med? Hvilke faggrupper er der brug for? Og hvorfor er der behov for mere arbejdskraft?

De spørgsmål kan eleverne i de frederikshavnske folkeskoler snart få svar på, når Frederikshavn Kommune med en ny portal lægger op til, at virksomhederne skal blive en del af undervisningen. Her kan både elever og forældre komme helt tæt på nogle af de moderne, internationalt orienterede virksomheder, kommunen huser.

- Vi er jo i den situation, at virksomhederne mangler arbejdskraft og på sigt kommer til at mangle endnu mere arbejdskraft, fordi flere vil forlade arbejdsmarkedet de kommende år. Det betyder, at vi skal forsøge at beholde så mange af de unge i området eller have anskueliggjort karrieremulighederne for dem, inden de eventuelt rejser ud for at få en uddannelse. Så vi kan vise dem, at der er noget at vende hjem til. Erfaringen er, at når først de unge og virksomhederne lærer hinanden at kende, så holder de mange gange kontakten, og så er opmærksomheden større på de muligheder, der er her i Frederikshavn kommune for job og uddannelse, siger Tommy Lund Christensen, der er erhvervsplaymaker i Frederikshavn Kommune.

Portalen består af en række forløb eller besøg, som lærerne kan booke for at koble læringsforløb med virksomhedsbesøg. Nogle besøg har undervisning på op til ti lektioner som forberedelse, allerede inden eleverne kommer på selve virksomheden, ligesom der kan være undervisningsforløb efter besøget.

Foreløbig er ambitionen, at portalen skal rumme 2000 pladser til eleverne, så erhvervsplaymakeren håber, at flere virksomheder har lyst til at deltage.

- Opgaven med at interessere de unge må vi stå sammen om. Der skal synlighed til, for at det lykkes. Portalen arbejder på tværs i kommunen, så eksempelvis skolen i Dybvad kan booke et forløb ved en virksomhed i Skagen, hvis det ønskes. Gennem portalen kan lærerne, som er de direkte brugerne, vælge netop det tilbud som passer i deres undervisningsplan. Den virker, som når vi booker en rejse: Find et land, book hotel og betal. Bortset fra at det her er undervisningsmateriale og selvfølgelig gratis for skolerne, siger Tommy Christensen fra Frederikshavn Kommune.

Siden er åben for alle, der vil orientere sig om arrangementer, som understøtter undervisning og uddannelse. Interesserede virksomheder kan stadig nå at henvende sig og komme med i portalen.