LIGE NU:

Frivillige dedikerer deres sommer til fuglene i Skagen

På toppen af Danmark bruger flere ornitologer og ringmærkere deres sommer på at studere de lokale fugle og guide turister.

- Jeg vil lige sige, at I ikke skal være bange for hugormene her. 

Morten Hansen og Athena Jensen guider turisterne ud på dagen tour i det skagenske landskab. 

Solen skinner fra en skyfri himmel, og en let brise glider ind over det høje græs - perfekt fuglekiggervejr. Turen går tæt forbi et ældgammelt fyrtårn, der vogter over Danmarks top på Grenen.

- Fra det tidsrum, de har forladt deres rede, og til de kommer tilbage næste år, er de på vingerne hele tiden, forklarer Athena Jensen. 

Hun og Morten Hansen har valgt at bruge deres sommerferie på frivilligt at studere fuglene ved Skagen Fuglecenter. Her fanger de fuglene i net og ringmærker dem, så de kan blive klogere på deres færden, deres helbred samt ynglesuccessen i området. 

Turen går videre igennem et krat, hvor de frivillige har opsat et af nettene til at fange fuglene. 

- Hvis der er en stor fugl, der har sat sig fast i hegnet, kan den godt rive hul i stedet for at flyve igennem, siger Athena Jensen. 

Morten Hansen får forsigtet vristet en fugl - en gransanger - fri af hegnet og tager den i lommen. 

De frivillige bor side om side i den gamle fyrmesterbolig. Athena Jensen bor sammen med anden frivillig; en biolog, der kommer hele vejen fra Tyskland. I huset starter dagen op allerede klokken halv fem, hvor nettene bliver sat op.

- Det er rigtig hyggeligt og socialt. Man får nogle super oplevelser, siger Athena Jensen.

Tilbage ved den guidede tour er dagen ved at nå sin afslutning. Morten Jensen har taget turistflokken med ind i fuglestationens laboratorium, hvor gransangeren skal ringmærkes. Morten Jensen tager sig af at få fuglen ringmærket, uden at den kommer til skade. Athena Jensen er stadig under oplæring. 

- Det er en fantastisk måde at bruge sin sommerferie på, siger hun.