LIGE NU:

Frygt for fremtiden: Statsministeren besøgte bekymrede fiskere i Skagen

Nordjyske fiskere ser ind i en usikker fremtid, hvor det er uklart, om de fortsat kan fiske i britisk farvand. Derfor var statsministeren torsdag på besøg i Skagen, for at høre bekymringerne fra fiskerne.

Torsdag formiddag var statsminister Mette Frederiksen på besøg på Skagen Havn. Frederikshavns Kommunes borgmester havde  inviteret på besøg, for at statsministeren med egne ører kunne høre bekymringer fra nordjyske fiskere. 

En af dem er Jan Milton Woller. Han ejer kutteren Milton og driver såkaldt kystnært fiskeri i danske farvande. Men når den nuværende aftale mellem Storbritanien og EU udløber den 1. januar 2021, er han bekymret for, at han vil blive presset af andre internationale fiskere, der ikke længere kan fiske i britisk farvand. 

Mette Frederiksen blev budt velkommen af Jan Milton Woller på Skagen havn.
Mette Frederiksen blev budt velkommen af Jan Milton Woller på Skagen havn.
Foto: Jeppe Frost Kyvsgaard

- Tænk dig, hvis andre europæiske fiskere ikke kan komme i britisk farvand, så skal de måske til at fiske i vores danske farvand, siger Jan Milton Woller.

EU og Storbritanien forhandler aftale

Det kan få store konsekvenser for nordjyske fiskere, da de vil blive presset på kvoter og priser. Og derfor har fiskeriet også høj prioritet for regeringen.

- Fiskeriet er noget særligt. Vi er et land med en stor kyststrækning og en stor tradition indenfor fiskeriet, og her i Nordjylland, hvor jeg kommer fra, har det stor betydning i forhold til arbejdspladser. Så der skal kæmpes for danske fiskere, siger Mette Frederiksen (S).

quote Det vil være alvorligt for fiskeriet, hvis ikke der kommer en aftale i forbindelse med Brexit

Birgit S. Hansen (S), borgmester, Frederikshavn Kommune

Lige nu forhandler EU og Storbritanien om en permanent handelsaftale, hvori fiskeriet også indgår. Og det følger man med i med stor interesse i Frederikshavn Kommune.

- Det, der er allervigtigst, er, at der er politisk fokus på, hvor vigtigt fiskeriet og de afledte arbejdspladser er, så man ikke sælger fiskeriet i en aftale, når man forhandler, siger Birgit S. Hansen (S), borgmester i Frederikshan Kommune og fortsætter:

- Så det vil være alvorligt for fiskeriet, hvis ikke der kommer en aftale i forbindelse med Brexit. 

Jan Milton Woller har fiskekutteren Milton, der fisker i danske farvand. Men hans fiskeri vil også blive påvirket af et eventuelt Brexit uden en aftale.
Jan Milton Woller har fiskekutteren Milton, der fisker i danske farvand. Men hans fiskeri vil også blive påvirket af et eventuelt Brexit uden en aftale.
Foto: Jeppe Frost Kyvsgaard

Uvished er ofte værre end virkeligheden

Statsministeren er fortrøstningsfuld i forhold til, at der kommer en aftale mellem EU og Storbritanien. Men hun er også klar til at hjælpe fiskere, hvis det modsatte skulle være tilfældet.

- Skulle det værst tænkelig ske, at der ikke kommer en aftale, så kommer vi selvfølgelig ikke til at lade et fiskeri her i Nordjylland i stikken, siger Mette Frederiksen.

Jan Milton Woller har fisket i 45 år, og han håber, han kan blive ved et stykke tid endnu.

- Vi skal holde hovedet koldt, og satse på at få en langsigtet aftale, siger han og afslutter:

- Her i livet er uvished altid værre end virkeligheden. Og lur mig om det ikke også gælder her.