04:28

Video: Stefan Kjærgaard

Går imod strømmen: Bente har været tjener i 30 år

På 3F kongressen i Aalborg var emnet forleden fastholdelse af medarbejdere, da det er en udfordring for flere virksomheder i hotel- og restaurationsbranchen. Bente Voersaa har været på samme arbejdsplads i Frederikshavn i 30 år.

- Hotel- og restaurationsbranchen har normalt kun de samme ansatte i to til fire år – nogle gange endnu kortere tid. Det er beklageligt, og vi skal i gang med at arbejde for at en længere fastholdelse – selvom vi godt ved, at det bliver et langt sejt træk, siger Finn Jenne, formand i 3F Frederikshavn.

Især kokke flytter sig hurtigt – ifølge 3F-formanden fordi mange af dem går efter at blive køkkenchef, straks efter at de er udlært.

26 år har jeg arbejdet kun om aftenen, og de seneste syv år har jeg arbejdet med morgenbuffet’en. Der er ingen år, måneder, uger eller dage, der er ens her, så det er pragtfuldt – i hvert fald for mig.

Bente Voersaa, tjener, Scandic the Reef, Frederikshavn.

- Det er som regel til en lav timeløn, og så går det ofte galt. De holder hurtigt op, fordi det simpelthen bliver for hårdt for dem. Vi oplever desværre tit, at nye køkkenchefer arbejder op mod 300 timer om måneden, siger Finn Jenne.

For ham harmonerer det ikke, når hotelbranchen klager over, at det er svært at holde på folk.

-Vi burde jo have en fælles sag her sammen med arbejdsgiverne. Begge parter er jo nødt til at sørge for ordentlige forhold både med hensyn til løn, ansættelsesforhold og arbejdsmiljø, så vi kan tiltrække endnu flere. Så ville vi kunne fastholde folk i de fag, men desværre er der alt for mange i hotel- og restaurationsbranche, der mener, at vi ikke behøver aftaler, overenskomster og en ordentlig personalepolitik. Det er så udbredt – ja nærmest en sygdom – i den her branche, siger Finn Jenne.

Aftenservering og morgenbuffet

Et hotel i Frederikshavn, Scandic The Reef, skiller sig markant ud og har formået at holde på seks ansatte, der hver især har været på stedet i over 30 år. Bente Voersaa er en af dem. Hun har været på hotellet som tjener, siden det blev bygget for 33 år siden.

- Jeg elsker mit arbejde. Vi har jo altid haft muligheden for at prøve forskellige ting her på stedet. 26 år har jeg arbejdet kun om aftenen, og de seneste syv år har jeg arbejdet med morgenbuffet’en. Der er ingen år, måneder, uger eller dage, der er ens her, så det er pragtfuldt – i hvert fald for mig, siger Bente Voersaa.

  Foto: Stefan Kjærgaard

Det handler om at få skabt en god kultur på arbejdspladsen, mener hoteldirektøren.

-Det er lidt som en stor familie. Vi har det rigtig godt med hinanden og en god tone. Alle holder af hinanden her, og så er det afgørende, at man har mulighed for at udvikle sig i sit job, siger Marianne Bredevang, direktør på Scandic the Reef.

Mange forskellige typer gæster fordelt på hele året er en fordel for de ansatte.

- Så står de ikke med en fyreseddel, når højsæsonen er ovre. De kan være sikre på, at de har job også i vintersæsonen, siger hoteldirektøren.

Læs også Rekordmange på efterskole: Balance mellem faglighed og sjov

Rigelig med karriereplanlægning og nye opgaver skal være med til at fastholde medarbejderne.

- Nogle begynder måske i badelandet, kommer videre rundt og er så måske teknikere i dag. Andre er måske startet som elev i en afdeling og arbejder nu som køkkenchef, siger Marianne Bredevang.

Danmarks bedste arbejdsplads

Finn Jenne, formand for 3F Frederikshavn roser hotellets arbejde med at fastholde ansatte.

- Sådan noget vil vi gerne være med til at fejre. Vi synes, det er fantastisk, at sådan en kæde som Scandic virkelig går ind og arbejder målrettet på at blive en endnu bedre arbejdsplads. De blev jo sidste år kåret som Danmarks bedste arbejdsplads. Det skal man hylde, og så kan vi jo håbe at det kan inspirere andre i branchen til at gøre en bedre indsats for arbejdsforholdene, lyser det fra 3F-formanden.

Oplæringen af nye medarbejdere tager tid, for det er ifølge direktøren afgørende, at der skabes gode, nærmest familieagtige relationer – ikke bare mellem de ansatte, men også til gæsterne, som ofte bor på hotellet i længere tid.

- For de gæster bliver vi det andet hjem. De ynder at komme ”hjem” her på hotellet og snakke med Ayup i baren eller komme ind til Rene i køkkenet og lige sige hej, siger hoteldirektør, Marianne Bredevang, der i øvrigt ikke selv er bleg for at tage en tørn i opvasken, i baren eller som stuepige, hvis der er travlt.

Bente Voersaa tror ikke, at hun stopper foreløbig

- Det er rart at have noget at stå op til, og jeg kan jo lide mit arbejde. Jeg synes det er dejligt at gå og servere noget mad.

Mange flere jubilæer på både ti, 20 og 30 år venter på Hotel Scandic the Reef de kommende år.

03:21

VIDEO: Oplev hverdagen på Hotel Scandic the Reef i Frederikshavn.

Luk video