LIGE NU:

Gik i krig med familie og venner: Johanne blev veganer

Da Johanne Holm Jacobsen fra Sæby valgte at blive veganer for at passe på miljøet, blev hun mobbet i skolen og drillet af sine forældre. Det endte med, at hun flyttede hjemmefra i protest. Nu har hun opbakning fra tusindvis på Instagram og Youtube.

Tilbage i 2015 traf Johanne Holm Jacobsen en beslutning om, at hun ville være veganer. Det var timevis af youtubevideoer og resarch om dyrevelfærd på nettet, der kulminerede i den beslutning. Men den var ikke let, for hverken familien eller i skolen, var der forståelse for beslutningen.

- Folk kaldte mig veganer-Johanne, og når lærene fandt ud af det, blev det også til en ting i timerne. Sådan noget med at: ”Rigtige mænd spiser bøf.” Så kunne jeg godt blive mega ked af det og frustreret over, hvorfor det skulle være sådan, fortæller Johanne Holm Jacobsen.

Hun startede med selv at købe ind til de veganske måltider og lave dem, så hendes forældre ikke skulle ordne et ekstra måltid specielt til hende. Selvom de nu er begyndt at betale for maden og har accepteret, at Johanne er veganer, har det ikke været let. 

Johanne redder verden
Foto: Søren Hebsgaard

- Jeg har været mega stædig. Så hver gang nogen sagde, det var en dårlig idé, så blev jeg bare endnu mere sådan: ”Det skal du ikke bestemme”-agtig, og "det er mig, der har ret". Så gik jeg bare i krig med alle, jeg kendte, og det var jo ikke særlig fedt. Det kan jo godt blive meget ensomt, når man føler, man er den eneste, der går op i det, siger hun. 

Ikke flere løftede pegefingre over maden

Faktisk skændtes Johanne Holm Jacobsen så meget med sine forældre over maden, at hun en dag pakkede sine ting og flyttede på kollegie.

- Når vi skulle lave mand, blev de irriteret over, at vi skulle stå så mange i køkkenet, og at vi skulle lave to forskellige retter mad. Så var der kommentarer med ”Skal du ikke lige have et stykke kød med”, fortæller hun.

- Vi drillede hende da meget med det. Det var jo kun for sjov. Man troede jo også bare, at det gik over. Det er der jo så meget, der gør, når man er ung, forklarer Johannes far, Torben Holm Jacobsen.

Johanne redder verden
Foto: Søren Hebsgaard

Nu har freden heldigvis sænket sig over hjemmet i Sæby, og der er plads til både kød og veganerkost i køkkenet og på spisebordet.

- Jeg vil have lov at spise min bøf og være glad for at skulle have den uden at skulle have en løftet pegefinger. Og så må Johanne spise sin veganer-mad, uden hun får en løftet pegefinger af mig, siger Birgitte Jacobsen. 

Faktisk har Johannes forældre ad to omgange sendt Johanne til lægen for at få foretaget en blodprøve. De ville gerne sikre sig, at Johanne er sund og rask og får den næring, som hun har behov for, nu hvor hun lever af en plantebaseret kost. Men begge gange har Johanne fået strålende resultater fra lægen, så der er intet for mor Birgitte og far Torben at bekymre sig om.  

Rydder op i Indonesien

I programserien ”Johanne redder verden” følger vi Johanne Holm Jacobsen kamp for klimaet, og for hendes kamp for at åbne andre danskeres øjne for, at vi alle skal gøre en indsats for klimaet.

- Hvis vi ikke gør noget lige nu, så kommer det til at få katastrofale følger, siger hun.

Selv har hun netop afbrudt et højskoleophold sammen med andre klimabevidste unge for at tage til Indonesien, hvor hun og andre miljøaktivister deltager i ”Ekspedition plastik”, for at bekæmpe den ekstreme plastikforurening, som de lokale dernede må leve med hver eneste dag.

Se hele serien allerede nu HER eller se første program herunder. Husk, at du altid kan se vores programmer på tv2nord.dk/tv. 


Vaccination i Aalborg

play Dan fik det første stik blandt udsatte i Aalborg: - Hold ud lidt endnu. Tingene skal nok blive bedre

Boghandler, Klaus Simonsen

play Julegave-bytteræs i marts: - Normalvis er der en stor pukkel

20190918-092032-A_103Mb (1)

Flere nordjyske kommuner åbner for de ældste elever i næste uge

150816 Blå Kors

Blå Kors: - Vi er klar til kunder fra på mandag i vores genbrugsbutikker

Vaccination i Aalborg

play Dan fik det første stik blandt udsatte i Aalborg: - Hold ud lidt endnu. Tingene skal nok blive bedre

Boghandler, Klaus Simonsen

play Julegave-bytteræs i marts: - Normalvis er der en stor pukkel

20190918-092032-A_103Mb (1)

Flere nordjyske kommuner åbner for de ældste elever i næste uge

Til forsiden

Til forsiden