LIGE NU:

Gratis snus forarger

Fra den første april skal alle produkter med nikotin gemmes væk på salgsstederne - det gælder nu også de mange tobaksfrie snusposer, som især er populære blandt de unge. Men i ugerne op til lovstramningen har en snusfabrikant udnyttet ventetiden med at tilbyde gratis smagsprøver af de små snusposer - og det har fået en lærer fra Frederikshavn op i det røde felt.


Efterskolelærer Michael Christiansen skulle før påske lige have en kop kaffe til turen på sin lokale Q8 tankstation i Frederikshavn. Men da han skulle betale, fik han sig en overraskelse.

Ved kassen blev der nemlig udleveret gratis smagsprøver med snus.

- Der stod simpelthen to prøvekasser på disken, hvor man gratis kunne forsyne sig med snusposer. Det synes jeg er dybt forargeligt, fordi jeg som lærer ser, at mange af vores unge bruger netop det produkt. Nikotin er meget afhængighedsskabende, så derfor synes jeg, at det var dybt forkert, siger Michael Christiansen.

Den lokale indehaver af Q8 i Frederikshavn var ikke opmærksom på, at de gratis snusposer kunne være kontroversielle. Det har da også været fuldt lovligt at sælge dem og reklamere for dem i butikkerne, hvis de ikke indeholder tobak, men kun nikotin. Det smuthul er altså nu lukket, så al snus fremover skal gemmes væk sammen med de øvrige tobaksvarer.

Skriftlig udtalelse fra Q8

Q8’s pressepolitik tillader ikke den enkelte indehaver af en tankstation at udtale sig til pressen, men firmaets hovedkontor har på baggrund af sagen sendt denne udtalelse til TV2 Nord:

”Vi kan kun beklage overfor vores kunder, at produktet er uddelt som gratis smagsprøve hos os, og vi må erkende, at vi ikke havde nok kontrol over, hvad der blev sendt ud til stationen. Det følger vi op på nu. Vi er tilfredse med, at lovgivningen nu sikrer, at det ikke kan ske igen”, skriver Q8’s pressechef Marie Sheye Lund.

Forbud mod synlig fremvisning af tobaksvarer

Ifølge Michael Christiansen har flere tankstationer, og ikke bare Q8’s, haft de gratis smagsprøver til at stå ved kassen. Smagsprøver der fra 1. april altså ikke længere lovligt må uddeles til kunderne. Efterskolelæreren bryder sig ikke om fremgangsmåden.

- Jeg synes faktisk, det er værre, at de har udnyttet de sidste dages lovlighed til at markedsføre deres snus, og det synes jeg er forargeligt, men det er dejligt, at der nu er blevet lukket et hul i loven, siger Michael Christiansen.

Det er firmaet Ministry of Snus, som har udleveret de gratis smagsprøver. De har ikke ønsket at medvirke i indslaget - eller kommentere kritikken i artiklen her.

Allan Busk

play Analyse: Allan Busk er fortsat som katten på vejen - helt sin egen

Leon Sebbelin

play Borgmester hilser stemmeslugers comeback velkomment: - Jeg skred ikke ud af stolen af overraskelse

Fisketrappe

Klager bremser projekt ved fisketrappe - regning kan ende hos skatteborgerne

ud ad døren muslinger teaser

play TV: Kom med ”Ud ad døren” på jagt efter mad i Limfjorden

Allan Busk

play Analyse: Allan Busk er fortsat som katten på vejen - helt sin egen

Leon Sebbelin

play Borgmester hilser stemmeslugers comeback velkomment: - Jeg skred ikke ud af stolen af overraskelse

Fisketrappe

Klager bremser projekt ved fisketrappe - regning kan ende hos skatteborgerne

Til forsiden

Til forsiden