Han var med til at opklare karnevals-drabet og drabet på Mia - i dag laver han noget helt andet
Foto: Henriette Maj Pedersen / TV2 Nord
Kim Larsen har arbejdsmæssigt oplevet flere grusomheder end de fleste, nu har han skiftet spor efter 40 år i politiets tjeneste med blod og blodstænk som speciale
Kim Larsen har arbejdsmæssigt oplevet flere grusomheder end de fleste, nu har han skiftet spor efter 40 år i politiets tjeneste med blod og blodstænk som speciale.
Der er langt fra de barske opklaringer af drab og krigsforbrydelser til det genbrugs-loppemarked, hvor Kim Larsen i dag har sin daglige gang.
- Det var meget spontant, og jeg vil ikke sige, jeg som sådan altid har haft en drøm om at overtage, men det er skidesjovt, lyder det fra Kim Larsen, som netop har overtaget forretningen Knudepunktet i Frederikshavn.
Farvel til 40 år med komplekse politisager
En forretning med genbrug, vintage og antikviteter, hvor folk kan leje sig ind med en stand og sælge ud af det hele i kommission.
Efter 40 år med komplekse politisager er han gået på pension, men i en alder af 64 år føler han sig langt fra færdig på arbejdsmarkedet.
- Jeg synes stadig, jeg har masser af drive og gå-på-mod, selv om jeg egentlig havde tænkt, at jeg bare skulle gå og hygge mig derhjemme og komme mere ud at fiske, end jeg før har haft tid til, siger Kim Larsen.
En hverdag med drab og krigsforbrydelser
Efter at have været endnu en tur ude i verden for det danske politi og blandt andet undersøge krigsforbrydelser og være med til at opbygge politistyrker, havde han besluttet sig for at benytte sig af muligheden for at gå på pension.
- Jeg havde været i Ukraine, og jeg tænkte, at det var et punktum, fortæller Kim Larsen, der tilføjer, at han altid har været glad for sit job, som han betegner som verdens bedste.
- Jeg har haft nok et af de mest spændende job overhovedet, lyder det fra den nu tidligere kriminaltekniker i en af politiets landsdækkende specialenheder.
Ekspert i blod og blodstænk
Han har rykket ud på talrige gerningssteder for at sikre spor og undersøge dem, og det har ofte været ned til mindste detalje, som er blevet undersøgt i troen på, at det ville gøre en forskel for opklaringsarbejdet.
- Jeg har kompetence i blodstænk, som for eksempel hvad sker der, når det flyver gennem luften og lander på tøj, og det kan være DNA-sporarbejde, og det lille bitte sålaftryk, der gør den store forskel i de store sager, forklarer Kim Larsen.
Det betyder, at han har arbejdet på en stribe af gerningssteder som ekspert i blod, og han har således et særdeles godt kendskab til mange af de store sager, som er kendt fra medierne.
Der er mange, der siger, hvordan kan man holde til at se alle de døde mennesker, men man går efter den lille ting, de detaljer, der tæller i det store billede af opklaringsarbejdet
Kim Larsen, tidligere kriminaltekniker
Med til at opklare karnevalsdrab og ubådsdrab
Blandt andet det såkaldte karnevals-drab i Aalborg tilbage i maj 2007 - netop på det tidspunkt, hele byen festede med årets udgave af karneval.
En 85-årig kvinde blev overfaldet, voldtaget og dræbt i sit eget hjem på Kastetvej.
Som ekspert i blod og blodstænk kom Kim Larsen på sagen, og han opdagede, at gerningsmanden med stor sandsynlighed havde haft nogle helt særlige Adidas-sko på. Der skulle dog gå flere måneder før, politiet kunne anholde gerningsmanden, men det var Kim Larsens tekniske arbejde, der var med til at opklare karnevalsdrabet fuldstændigt.
Han har også været inde over den såkaldte ubådssag, hvor den svenske journalist Kim Wahl blev dræbt netop i en ubåd af Peter Madsen.
- Der er mange, der siger, hvordan kan man holde til at se alle de døde mennesker, men man går efter den lille ting som for eksempel savspor i parteringen i sagen om "raket-Madsen", de detaljer, der tæller i det store billede af opklaringsarbejdet, fortæller Kim Larsen.
Detaljer om Mia-drab kommer ingen ved
Den tidligere kriminaltekniker ved godt, hvor grænsen ligger i forhold til, hvad han kan udtale sig om i forbindelse med arbejdet som kriminaltekniker.
- Jeg kunne fortælle mange detaljer om de fund, vi gjorde i Dronninglund Storskov i forbindelse med drabet på Mia, men det kommer ingen ved, det er en sag og detaljer, der hører retten til, siger han.
I dag har han lagt det arbejde bag sig og har umiddelbart ikke behov for at komme tilbage - i stedet har han nu kastet sin energi på at formidle køb og salg af alt mellem himmel og jord i sin helt egen genbrugsbutik i Frederikshavn.
Man bliver ikke gammel i hovedet eller kroppen at at lave noget
Kim Larsen, tidligere kriminaltekniker
Nye udfordringer er i gang
Og her er helt nye udfordringer, som optager den garvede kriminaltekniker lige så meget som tiden i politiet.
- Jeg har nogle meget koncentrerede dage, og meget er nyt for mig som for eksempel alt omkring økonomi, siger han og tilføjer, at han dog også har nogle "arbejdskader", som stadig hænger ved.
- Jeg er nok temmelig grundig og detaljeorienteret på de ting, der kommer ind som for eksempel, så kan jeg ikke lade være at tjekke, hvad og hvordan det har været brugt, og om der er mærker og slid på. Der er jeg nok lidt nørd, og det ligger nok forankret i mig, fortæller Kim Larsen.
I dag er han glad for, at han turde tage springet og slå til, da forretningen Knudepunktet kom til salg, for han nyder hver eneste dag med kunder og de 150 stadeholdere på stedet.
- Jeg tror på, at man skal blive ved at udfordre sig selv for ikke at gå i stå, og jeg tror, at man ikke bliver gammel i hovedet eller kroppen af at lave noget, fastslår han.